Home / Stiri

ŞTIRI

Sfânta și dumnezeiasca spălare a picioarelor 2014

Credincioșii prezenți la Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, în Sfânta și Marea Joi, au prăznuit patru lucruri: Sfânta Spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, Rugăciunea cea mai presus de fire și Vânzarea Domnului.

Vecernia ce se săvârșește împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare a fost celebrată de Preasfințitul Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoți și animată de corul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea.

Momentul cel mai emoționant a fost slujba spălării picioarelor, obicei ce se practică în fiecare an în catedrala noastră. Precum „Stăpânul, Cel ce a arătat ucenicilor pilda de smerenie” și-a plecat genunchii în fața apostolilor la Cina cea de Taină, PS Virgil a spălat și a sărutat picioarele a 12 credincioși, printre ei copii, tineri și seminariști. Astfel, credincioșilor le-a fost transmis mesajul de pace și umilință a Mântuitorului și li s-a explicat semnificația acestui gest, nu ca fiind o spălare a trupului, ci o curățire de praful păcatelor omului.

Să ne pregătim, așadar, a trăi Sfintele și Mântuitoarele Patimi ale Domnului Isus Hristos, pătrunși de aceste întâmplări dumnezeiești, pline de taină și necuprinse de minte, precum spune și cântarea: „Cel ce Te-ai încins cu ștergarul și ai spălat picioarele ucenicilor, Hristoase Dumnezeule, spală întinarea sufletului nostru și ne încinge pe noi cu legătura spirituală, spre a face poruncile Tale și cânta bunătatea Ta”.

 

Antoniu SUCIU

Anul III

2014-04-09