Home / Stiri

ŞTIRI

Seminarul Teologic din Oradea și-a serbat Hramul

Seminarul Teologic Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan din Oradea a fost în sărbătoare. La numai un an de la încheierea Jubileului aniversar al celor 225 de ani de la fondare, instituția de prestigiu din Oradea a fost din nou în sărbătoare, celebrându-și hramul. Pe lângă comunitatea seminarului – seminariști și formatori, la eveniment au participat și profesori ai Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universități Babeș-Bolyai Cluj Napoca, instituție la care își urmează cursurile seminariștii, dar și prieteni și colaboratori ai seminarului.

Celebrarea din anul acesta a avut o însemnătate aparte, întrucât seminariștii au fost admiși la treptele specifice fiecărui an formativ. Seminariștii anului I au fost înveșmântați cu reverenda, acest lucru atestând acceptarea lor din partea bisericii ca seminariști, viitori preoți, aflați în formare. Cei din anul al II-lea și-au depus în mod solemn cererea pentru a fi admiși între candidații la diaconat și preoție. Acest lucru l-au făcut după un an și jumătate de formare în seminar, timp în care, împreună cu formatorii și asistenții spirituali, au făcut un discernământ profund cu privire la istoria vieții lor, la vocația lor și, în fața bisericii, își asumă parcursul formativ și dorința de a continua pe drumul pe care se află. Un seminarist din anul al III-lea au fost tuns lector iar cei din anul al IV-lea au fost hirotesiți ipodiaconi, lectoratul și ipodiaconatul fiind considerate trepte ale clerului minor. Bucuria a fost mai mare deoarece la eveniment au participat și familiile împreună cu o parte din preoții parohi ai seminariștilor.

Satisfacția sufletească a tuturor a fost aproape deplină. Spunem aceasta deoarece din păcate s-a bucurat alături de noi doar de la distanță Preasfințitul nostru episcop Virgil Bercea care nu a putut fi prezent fizic la celebrare, aflându-se încă în convalescență. Cu toate acestea, ne-a transmis un mesaj de încurajare, de apropiere și ne-a asigurat de faptul că ne aflăm zilnic în gândurile și rugăciunile sale. Pentru celebrarea evenimentului l-a delegat pe Preasfințitul Vasile Bizău, episcop greco-catolic de Maramureș. Preasfințitul Vasile, din încredințarea Preasfințitului Virgil, i-a admis pe seminariștii noștri la treptele specifice fiecărui an formativ. Menționăm că în seminarul nostru din Oradea se formează pentru preoție și seminariști care aparțin Eparhiei de Maramureș.

Serbarea Hramului Seminarului Teologic din Oradea a debutat prin celebrarea Vecerniei Arhierești cu Litie în Capela Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan, – Capela Seminarului, marți, 29 ianuarie 2019, la ora 18.00. La finalul slujbei, toți cei prezenți au venerat moaștele patronilor seminarului nostru, Sfinții Vasile cel Mare, Grigore Teologul și Ioan Gură de Aur. Ne-am bucurat să avem în jurul nostru numeroși credincioși din Oradea și împrejurimi, pe lângă familiile seminariștilor și ceilalți invitați. Atât la Vecernia de marți seara cât și la Sfânta Liturghie Arhierească de miercuri, 30 ianuarie, au participat numeroși preoți – formatori ai seminarului nostru, preoți din Oradea dar și preoți veniți din Eparhia de Maramureș, din Eparhia de Cluj-Gherla și din Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș cu sediul la Blaj. Seara de marți s-a încheiat cu o agapă frățească în sala de mese a seminarului.

Apogeul celebrării hramului a fost, evident, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, celebrată în ziua de 30 ianuarie 2019, în Biserica Seminarului, la ora 9.00. Aceasta a fost precedată de o procesiune solemnă, în care arhiereul, diaconii și soborul de preoți prezenți, au pornit dinspre Capela Seminarului spre Biserică. La începutul Sfintei Liturghii, seminariștii fiecărui an au fost prezentați de către formatori înaintea arhiereului pentru a fi admiși la treptele specifice.

După încheierea Sfintei Liturghii, animate de Corul Schola Cantorum al Seminarului nostru, condus de Maestrul Radu Mureșan, a urmat o conferință despre Istoria seminarului din perioada 1918-1919, susținută de istoricul Silviu Sana, alumn al seminarului orădean. La începutul conferinței, rectorul seminarului, pr. Anton Cioba, a prezentat auditoriului un proiect aflat în derulare, cu privire la intenția de a scrie istoria seminarului de la fondare până în zilele noastre. Această dorință a apărut în a   Anul Jubiliar 225 (2017/2018) și a început să se concretizeze. Astfel, s-a format o echipă de cercetători istorici care,

În funcție de perioada istorică aleasă și de domeniul de specializare se ocupă de o parte din ceea ce se dorește a fi Istoria Seminarului orădean. Echipa este formată din dr. Silviu Sana, coordonator, dr. Constantin Demeter, drd. Tiberiu Ciorba, pr. dr. Horea Pop și dr. Mircea Pașca. Întrucât este un proiect mare care necesită multă muncă de cercetare în arhive și elaborare precum și traducere și interpretare de texte scrise și în limbile latină și maghiară, timpul de finalizare nu poate fi scurt. Oricum, proiectul este la un nivel avansat și ne vom bucura ca în viitorul apropiat să putem anunța publicul de finalizarea și concretizarea cercetărilor în niște volume.

Sărbătoarea Hramului s-a încheiat cu prânzul festiv din sala de mese a seminarului la care au participat toți cei prezenți. Au fost momente de socializare, de împărtășire și de comuniune fraternă.

Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături fizic dar și celor care s-au unit cu noi în rugăciune. Mulțumim episcopului nostru, PS Virgil care ne este un adevărat părinte. Mulțumim Preasfințitului Vasile de la Baia Mare care ne-a fost și ne este alături. Mulțumim părinților vicari ai Eparhiei de Oradea, prezenți la eveniment, părintelui rector al Seminarului din Cluj-Napoca și tuturor preoților, diaconilor și credincioșilor prezenți la bucuria noastră. Ne încredințăm încă o dată rugăciunilor dumneavoastră și vă mulțumim pentru apreciere și susținere!

Sfinții patroni spirituali ai seminarului nostru să vegheze asupra noastră, asupra tuturor seminariștilor din țara noastră și din lumea întreagă dar și asupra celor care urmează să devină seminariști – viitori preoți, ascultând și răspunzând pozitiv chemării Domnului.

“Secerişul e mult, dar lucrătorii sunt puţini. Rugaţi, deci, pe Domnul secerişului, ca să scoată lucrători la secerişul Său.” Mt. 9, 37-38.

Redacția

Galerie media (81)

2019-01-30