Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii orădeni la Sfânta Liturghie cu Papa

„Dumnezeu se propune, nu se impune; luminează, nu orbește. Este întotdeauna mare tentația de a confunda lumina lui Dumnezeu cu luminile lumii”. Sunt cuvintele Sfântului Părinte Papa Francisc rostite la omilia Sfintei Liturghii din solemnitatea Epifaniei, celebrată duminică, 6 ianuarie 2019, în Bazilica Sfântul Petru din Roma. La acest eveniment au participat și cei opt seminariști orădeni împreună cu rectorul lor, aflați în pelerinaj.

Sfânta Slujbă din Bazilica Vaticană a fost foarte înălțătoare și profundă, ținând cont de corurile care o animau și numărul mare de clerici care au concelebrat cu Sfântul Părinte. Putem spune că a fost „o oglindire a cerului”  așa cum se obișnuiește să se afirme în tradiția bizantină despre Sfânta Liturghie.

În cadrul slujbei pontificale, după proclamarea Evangheliei, cu pericopa venirii Magilor din Răsărit, diaconul a cântat în limba latină „Anunțarea Paștelui și a celorlalte sărbători mobile” ale anului liturgic. Lecturile biblice au fost proclamate în engleză, spaniolă și latină – specific zilei în care Biserica sărbătorește arătarea Domnului la toate neamurile, iar intențiile de la Rugăciunea credincioșilor au fost rostite în limbile chineză, poloneză, ebraică, portugheză și swahili. După celebrarea euharistică, papa s-a arătat mulțimii adunate în Piața Sfântu Petru, de la fereastra apartamentului pontifical din Palatul Apostolic, pentru a recita la ora 12.00 rugăciunea ”Îngerul Domnului”. La finalul rugăciunii, Sfântul Părinte și-a exprimat solidaritatea față de imigranții aflați pe navele din Marea Mediterană, în drum spre Europa. În același timp a transmis urările sale Bisericilor Răsăritene care sărbătoreau Nașterea Domnului. Suveranul Pontif a transmis un cuvânt de încurajare și participanților la manifestarea folclorică dedicată Epifaniei, organizată în acest an pe Via della Conciliazione, de regiunea italiană Abruzzo.

După aceste momente de profundă trăire spirituală în cetatea eternă, grupul de seminariști împreună cu părintele rector s-au retras spre Colegiul Pontifical Pio Romeno, unde erau găzduiți. Acesta găzduiește de mai bine de o jumătate de veac seminariști români, care merg la Roma pentru a-și desăvâși studiile și a se specializa în diferitele domenii ale Sfintei Teologii.

În cursul după-amiezii, au vizitat câteva din bogățiile Romei, cum ar fi Fontana di Trevi, Coloseum-ul, Columna lui Traian și Catedrala Romei – San Giovanni in Lateranno.

Pentru toate acestea îl lăudăm pe Domnul și îi mulțumim. 

Cristian HODUȚ

Mihai MICLĂUȘ

Anul IV

Galerie media (8)

2019-03-01