Home / Stiri

ŞTIRI

Întâlnirea Seminariștilor de la Blaj, Cluj-Napoca și Oradea la Sfințirea Bisericii din Drighiu, Sălaj

„Intra-voi în casa Ta, închina-mă-voi în Biserica Ta cea sfântă, întru frica Ta, Doamne, povăţuieşte-mă întru dreptatea Ta, pentru vrăjmaşii mei, îndreptează înaintea Ta calea mea”.

 Comunitatea Seminarului orădean „Sfinții Trei Ierarhi” a primit cu mare bucurie vizita seminariștilor de la Cluj și Blaj în zilele de 6, 7 și 8 octombrie a.c. Momentele de împărtășire, de rugăciune comună și schimbul de experiențe au fost încununate în ziua de duminică, când, cu un singur glas și cu o singură inimă am cântat cu toții într-un cor la slujba de târnosire a bisericii cu hramul „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” în localitatea sălăjeană Drighiu din Protopopiatul de Șimleu.  

Ce sărbătoare minunată a comunității locale, care împreună cu păstorul lor, pr. Ciprian Burdaș, își vede împlinită muncă și speranța necontenită după ani întregi în care au celebrat sfintele taine și s-au rugat împreună într-o anexă a vechii școli din sat care le-a servit drept capelă! Pe lângă truda ctitorilor la desăvârșirea construcției, acest frumos lăcaș, de o elegantă simplitate, va purta mereu cu sine și memoria preotului paroh Ilie Borz, arestat în 1948 după ce a finalizat construcția vechii biserici și mutat la cer în 1954, în penitenciarul din Aiud.

Oficierea religioasă a fost condusă de Preasfințitul nostru Virgil, care i-a avut alături pe monseniorul Tuomo T. Vimpari, reprezentantul Nunțiaturii Apostolice de la București, împreună cu un impresionant sobor de preoți și diaconi. Aceasta a început cu ceremonia de sfințire a bisericii, pusă sub ocrotirea celor doi apostoli, în al cărui altar au fost sigilate relicvele Fericitului Valeriu Traian Frențiu, episcop martir, și ale Sfântului Vincențiu de Paul, patron al carității în Biserica Catolică.

În cadrul Sfintei Liturghii, textul evangheliei a relatat învierea fiului văduvei din Nain, descrisă de Preasfințitul Virgil ca o binecuvântată întâlnire dintre cortegiul lumesc al morții și cel spiritual, al vieții, condus de Mântuitorul. El vine să ne mângâie și să ne ridice pentru a merge înainte, așa cum și parohia Drighiu s-a ridicat și merge înainte, la 75 de ani de la începutul pildei sale de suferință și rezistență. Credincioșii au fost încurajați să rămână întotdeauna în cortegiul vieții, sub acoperișul Bisericii lui Hristos și să fie „bravi” în continuarea lucrării sale.

Pe lângă celebrarea liturgică, evenimentul a marcat și un moment cultural-istoric în care au luat cuvântul dl. Marin Pop, de la Muzeul de Istorie și Artă Zalău și dl. Dinu Iancu Sălăjeanu, președintele consiliului județean Sălaj. Am văzut cum treptat, prin speranță, perseverență și credință, românii pot să se regăsească și să trăiască împreună pentru un viitor comun. Misiunea Bisericii rămâne aceea de liant al societății, și precum neamul a fost reîntregit mulțumită ei, tot cu ea poate să păstreze această unitate.

Mulțumim Domnului pentru fiecare moment trăit în aceste zile și dorim comunității parohiale din Drighiu multe roade spirituale!

 

Răzvan PAȘCA

Anul I

Galerie media (8)

2023-10-08