Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii din Oradea în exerciții spirituale

Postul Mare reprezintă perioada premergătoare Paștilor, în care creștinii manifestă o grijă spirituală sporită și caută o creștere în credință prin intermediul meditației și a rugăciunii însoțite de fapte bune, pentru a putea înțelege și trăi așa cum se cuvine Praznicul Învierii Mântuitorului. Din acest motiv, în perioada 29 martie – 1 aprilie, seminariștii greco-catolici orădeni, împreună cu formatorii lor, au avut binecuvântarea de a se retrage într-un mic ”colț de rai”, mai exact la Pensiunea Randra, situată în apropierea orașului Șimleu Silvaniei, unde au participat la exerciții spirituale. Locația a fost propice deoarece aceasta este poziționată în mijlocul naturii, participanții bucurându-se astfel de o oază de liniște, reușind să se deconecteze de cotidian și să participe cu toată dăruirea, atât sufletească cât și trupească, la aceste momente de meditație.

Anul acesta, exercițiile au avut drept scop un dublu aspect: pe de o parte creșterea și pregătirea spirituală prepascală a seminariștilor pentru Săptămâna Patimilor urmată de Sărbătoarea Învierii Mântuitorului, iar pe de altă parte pregătirea anticipată a seminariștilor pentru viața de preoție.

Meditațiile au fost călăuzite de Părintele Cristian Borz, parohul comunității din Bădăcin, județul Sălaj, care a acceptat cu bucurie în suflet împărtășirea propriilor experiențe trăite pe parcursul celor nouăsprezece ani de pastorație. Acesta a dat dovadă de o deschidere și disponibilitate exemplară pentru discuții libere și colocvii personale și a încercat să răspundă la toate întrebările pe care le aveau seminariștii. Meditațiile au fost împărțite pe zile și au fost elaborate pe baza a diferite teme.

O primă temă a fost Chemarea lui Samuel pusă în raport cu chemarea omului la preoție. Părintele Cristian a subliniat faptul că pe parcursul vieții sale, omul se bucură de o chemare continuă din partea lui Dumnezeu. Acesta a încercat să explice cât de important este să răspundem acestei chemări, să fim disponibili în fața lui Dumnezeu, iar ceea ce va urma este lucrarea lui Dumnezeu prin intermediul omului.

O altă meditație a avut ca temă valorile unui preot. Părintele Borz a vorbit despre toți pașii pe care un viitor preot îi va parcurge încă din seminar și până în momentul în care va ajunge în parohie. A explicat cât de importat este ca preotul să se afle în slujba credincioșilor și care sunt bucuriile dar și încercările pe care le întâmpină un preot în comunitate. Părintele a scos în evidență faptul că tot ceea ce primim este un dar din partea lui Dumnezeu și că modul de mulțumire este rugăciunea.

”Oricine va mărturisi pentru Mine înaintea oamenilor, voi mărturisi și Eu pentru el înaintea Tatălui Meu, care este în ceruri” (Mt. 10,32). Pornind de la acest citat, Părintele Cristian a vorbit celor prezenți despre importanța transmiterii Cuvântului lui Dumnezeu oamenilor, despre mărturisirea lui Cristos prin rugăciune, dar și despre imaginea preotului în comunitate. Preotul rămâne preot și când nu se află în Biserică fapt ce trebuie să reiasă din comportamentul și cuvintele celui ales. Părintele mărturisea că ”sămânța” aruncată oamenilor poate da roade și peste ani de zile, de aceea nu trebuie să existe motive de îngrijorare. Pe parcursul meditațiilor, Părintele a încercat să dea exemple din propria viață pentru a le face mai ușor de înțeles.

Pe parcursul celor patru zile seminariștii au avut un program liturgic vast, specific perioadei în care ne aflăm și au avut privilegiul de a se ruga în comuniune cu diferite comunități de credincioși din Protopopiatul Silvaniei. Vineri 30 martie, grupul de seminariști împreună cu formatorii și Părintele Borz s-au deplasat în parohia Sfânta Treime din Șimleu Silvaniei, unde au animat Liturghia Darurilor înainte Sfințite.

Sâmbătă 31 martie, seminariștii au animat Sfânta Liturghie în parohia Bădăcin, după care a urmat Pomenirea celor adormiți. Pe parcursul zilei, au vizitat Muzeul Iuliu Maniu, situat momentan în demisolul Bisericii Greco-Catolice din localitate. Acolo părintele a mărturisit că, pe parcursul acestor ani, a avut ca și misiune înfăptuirea ultimelor dorințe ale lui Iuliu Maniu și anume construirea pe același teren, alături de școala deja existentă, a unei Biserici și a casei parohiale. Ulterior grupul s-a deplasat la Casa Memorială Iuliu Maniu, unde Părintele paroh le-a arătat stadiul lucrărilor de restructurare și a dezvăluit faptul că dorința credincioșilor este aceea de a aduce casa la frumusețea sa de odinioară și de a o transforma în muzeu. Sâmbătă seară seminariștii s-au deplasat în parohia Cehei, unde au animat Vecernia Mare alături de credincioșii comunității. Părintele paroh Vasile Ardelean a mulțumit seminariștilor și formatorilor pentru prezență și a ținut să îi asigure de încrederea și recunoștința pe care o poartă acestora datorită faptului că vor duce mai departe ceea ce preoții generației sale au construit. La final, grupul a fost invitat la o agapă frățească oferită de către credincioșii parohiei. Întorși la pensiune, seminariștii și formatorii lor și-au împărtășit trăirile avute pe parcursul zilelor ce au trecut. Feed-Backurile au fost pozitive, grupul ajungând la concluzia că tot acest timp petrecut împreună a contribuit atât la creșterea spirituală a fiecărui participant în parte cât și la închegarea comunității seminariștilor.

Exercițiile spirituale s-au încheiat duminică dimineață, cu Sfânta Liturghie celebrată în parohia Bădăcin, fiind animată de corul seminarului, Schola Cantorum. Dorim să mulțumim pe această cale Părintelui Borz Cristian pentru timpul acordat și totodată părinților din parohiile Șimleu Silvaniei și Cehei pentru că au acceptat să ne unim în rugăciune pe parcursul celor patru zile. Ca semn de mulțumire și apreciere pentru meditațiile ținute, părintele rector Anton Cioba i-a oferit în dar părintelui Cristian Borz o icoană reprezentativă Săptămânii Mari precum și o medalie jubiliară și o cruce pectorală, simbol al Jubileului aniversar al celor 225 de ani de existență a seminarului nostru, jubileu celebrat pe parcursul anului 2017.

Sergiu CHIRILOAEI

Galerie media (50)

2018-04-01