Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariști orădeni în pelerinaj. Primul obiectiv: Monaco

În cadrul pelerinajului de la Madrid a seminariștilor orădeni cu ocazia Întâlnirii Europene Tinerilor, organizat de călugării de la Taizé, am poposit o zi la Monaco, celebrul oraș de pe Coasta de Azur. În dimineața zilei de 27 decembrie am vizitat Sanctuarul „Notre Dame de Laghet”, cel mai mare sanctuar marian din Sudul Franței. La acest sanctuar trăiesc și se roagă o comunitate de călugărițe benedictine de „Sacré Cœur de Montmartre”. 

După un scurt tur al sanctuarului-mănăstire în care am aflat puțin din istoricul ei și faptul că ține de dieceza de Nice, am servit micul dejun în sala de mese a mănăstirii unde am fost primiți cu căldură de surorile benedictine. La plecarea din mănăstire ne-am lăsat puțin copleșiți și de cântul câtorva surori pe care le-am surprins în capela mănăstirii, chiar la ieșire și care cântau laudele. Mai apoi am coborât în centrul orașului Monaco, unde este situată Biserica „Sainte Devoté” foarte aproape de portul central. Acolo am fost primiți cu multă căldură și dragoste frățească de părintele Jean-Christophe Genson care ne-a făcut un scurt istoric al zonei, al parohiei și respectiv al bisericii. Cu acordul părintelui -și pe această cale ținem să-i mulțumim din nou pentru ospitalitatea de care a dat dovadă și să-i reamintim că invitația de a ne vizita rămâne valabilă- am celebrat Sfânta Liturghie împreună cu pr. rector Anton Cioba, în Biserica „Sainte Devoté”.

M-a mirat faptul că în timpul liturghiei, am fost „vizitați” în mai multe rânduri de grupurile de turiști care vizitau zona și care, intrând în capelă rămâneau să se roage împreună cu noi, plăcut surprinși în același timp de frumusețea și melodicitatea cântului bizantin.

După săvârșirea Sfintei Liturghii am pornit să vizităm orașul, neputând să ratăm ocazia de a ne bucura privirile cu frumusețile unui oraș atât de vestit. Prima dată am vizitat Palatul Princiar, o clădire reprezentativă din Monaco, datând din secolul al XII-lea, care și în prezent este reședința prințului, care provine dintr-o dinastie nobilă de secole. Mai apoi ne-am decis să pătrundem puțin în universul minunat al florei mediteranene, așadar am vizitat Grădina exotică din Monaco, situată deasupra orașului cu o deschidere de vis asupra orașului și a mării, acolo am văzut unele dintre cele mai exotice și mai frumoase plante de până acum.

Timpul a trecut rapid într-un asemenea oraș, așa că spre după-amiază am vizitat Catedrala „Sfântul Nicolae”, o minunăție de construcție din piatră combinată cu marmură. Acolo ne-am rugat împreună la unul dintre altarele laterale și am terminat prin intonarea imnului de la vecernie „Lumină lină”. Părintele Jean-Christophe Genson ne-a făcut turul catedralei, ne-a povestit despre toți prinții și cei din dinastia princiară care sunt îngropați în jurul altarului, iar la final am decis să ne rămână o amintire frumoasă făcând o poză de grup pe scările din fața catedralei.

Înainte de lăsarea serii am vizitat celebrul Muzeu Oceanografic din Monaco care este fondat în anul 1910 și care se află chiar pe marginea mării, oferindu-ne la finalul turului un peisaj minunat de pe acoperiș spre împrejurimi.

Cu puțin timp inainte de îmbarcare și de continuarea călătoriei, am trecut prin Târgul de Crăciun care se afla foarte aproape de Parohia „Sainte Devoté” unde săvârșisem dimineața Sfânta Liturghie. La final am luat cina împreună, ne-am încredințat Bunului Dumnezeu și, ocrotiți de Preasfânta Fecioară, am continuat drumul spre Madrid.

Pe această cale țin să mulțumesc părintelui rector și tuturor acelora care au făcut posibil acest frumos pelerinaj care a avut în obiectiv, pe lângă Întâlnirea Europeană a Tinerilor la Madrid și vizitarea unora dintre cele mai frumoase țări și orașe ale Europei Occidentale.

George Cristian CIULEA,

ANUL III

Galerie media (25)

2018-12-27