Home / Stiri

ŞTIRI

Sâmbăta Mare și Învierea Domnului

Paştele este cea mai importantă sărbătoare a creştinătăţii, care a adus oamenilor speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul suprem al Fiului lui Dumnezeu. Creştinii încheie Postul Mare şi sunt martorii singurii minuni care se arată tuturor, Învierea lui Isus Cristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel care S-a dat pe sine pentru mântuirea oamenilor şi care, prin Învierea Sa, „l-a înviat pe Adam” din păcatul strămoşesc. Sărbătoarea Învierii Domnului este cea mai mărită, solemnă şi plină de o bucurie fără seamăn dintre sărbătorile anului. Duminica Învierii este momentul cheie care reglează întocmirea ciclului mobil de sărbători al anului bisericesc, trecerea de la întuneric la lumină şi de la moarte la viaţă fiind astfel elementul cheie al întregului ciclu al vieţii pământeşti, cu trecerea de la viaţa pământească la viaţa cea cerească.

La orele 00.00 credincioşii au fost chemaţi să primească lumină, semn al Luminii care este Isus Cristos, apoi soborul de preoţi alături de credincioşi au înconjurat Biserica cântând imnul biruinţei asupra morţii „Cristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând şi celor din morminte viaţa dăruindu-le”.

Numerosul popor prezent care a umplut Catedrala  la acest ceas de mare sărbătoare a fost astfel, încă o dată la cel mai important moment al anului, Învierea Mântuitorului, sărbătorind cu bucurie Învierea Celui Care, după cum spunea Preasfinţia Sa în Scrisoarea Pastorală, nu s-a limitat să ne arate calea pentru a-l întâlni pe Dumnezeu, ci a devenit El însuși Cale (cf. In 14,6) … și, ne-a dăruit o „cale nouă și vie pe care ne-a deschis-o prin … trupul său (Evr 10,20)”, şi care: Prin patima, moartea pe cruce și învierea sa, Isus Cristos, devine „în același timp, Mântuitorul și Mântuirea” noastră . Iar, „locul în care primim mântuirea adusă de Isus este Biserica, comunitate a celor care (…) pot să primească plinătatea Spiritului lui Cristos (cf. Rom 8,9).

Acest eveniment atât de bogat în semnificaţii şi sensuri, seminariştii noştri au fost prezenţi, ca în fiecare an, cu trup, suflet şi „glas de cântare”, asigurând răspunsurile la toate celebrările sărbătorii, sub conducerea Maestrului Radu – Ioan Mureşan.

Întregul moment de celebrare a reîntărit în inima tuturor participanţilor cele ce Preasfinţitul Virgil spunea în Scrisoarea Pastorală: Având ca temei credința, susținuți de speranță și zidiți în iubire” , după exemplul Mântuitorului, vă îndemn să ridicați ochii voștri și să-L priviți pe Cristos cel Înviat din morți!

Domnul este tăria noastră! Domnul este înțelepciunea noastră! Domnul este dreptatea noastră!

Cu Domnul și noi am Înviat! prin Domnul vom birui! În Domnul cel Viu trăim viața fără de moarte!

Viorel BĂDICEANU

Galerie media (55)

2018-04-08