Home / Stiri

ŞTIRI

Program pentru Postul Mare: Invitație la cateheză

„Trebuie să cunoașteți ceea ce credeți; trebuie să cunoașteți credința voastră cu aceeași precizie cu care un specialist în informatică știe sistemul de operare al calculatorului; trebuie să o cunoașteți așa cum un muzician își cunoaște compoziția proprie.”

Papa Benedict al XVI-lea

 

Isus a spus: ”Acesta este Trupul Meu” și ”Acesta este Sângele Meu”. Unii spun că este vorba despre simboluri spre amintire. Alții spun că sunt cu adevărat Trupul și Sângele lui Isus Cristos, dar nu pot explica cum e posibil așa ceva. Euharistia este punctul central al Liturghiei – dar de ce?

Răspunsurile la aceste întrebări -și nu numai- le puteți afla. Ca pregătire pentru a celebra cât mai bine Praznicul Învierii Domnului, vă propunem o serie de cateheze bazate pe cunoștințele biblice profunde, ale dr. Brant Pitre*, care oferă o perspectivă nouă pentru înțelegerea misterului Euharistiei.

Când ne gândim la modul în care Liturghia sau Euharistia sunt prezentate în Biblie, probabil că primele pasaje care ne vin în minte sunt relatările din Evanghelii ale Cinei celei de Taină, când Isus a celebrat Paștele evreiesc și a frânt pâinea împreună cu Apostolii Săi. Nu trebuie să ne mire acest lucru, dat fiind că în aceste relatări găsim cuvintele lui Isus pe care preotul le repetă la fiecare Liturghie. Dar ce alt pasaj biblic despre Euharistie ați mai ști indica? Pentru mulți dintre noi, găsirea unui alt pasaj despre Euharistie se poate dovedi dificilă. S-ar putea chiar să ne întrebăm dacă mai există vreun alt pasaj despre Euharistie în Biblie.

De-a lungul sesiunilor acestui program, dr. Brant Pitre ne va arăta că prefigurări ale acestui Sacrament și învățături despre el se găsesc în numeroase cărți atât din Vechiul cât și din Noul Testament. Euharistia nu a fost o revelație bruscă a lui Isus, la Cina cea de Taină, ci de fapt a fost pregătită de Isus în învățătura și miracolele Sale; a fost prefigurată în numeroase evenimente de-a lungul Vechiului Legământ; a participat la ea Biserica primară în zilele imediat următoare Învierii și Înălțării lui Isus; și a fost parte a învățăturii constante a Bisericii începând cu apostoli de primă importanță precum Sf. Pavel.

 

EUHARISTIA

~ SĂ DESCOPERIM LITURGHIA ÎN BIBLIE ~

 

La Oradea, acest program catehetic se va desfășura în următoarele sâmbete: 2, 9, 16, 23 martie și 6 aprilie, în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic (B-dul Gen. Magheru, 25) în intervalul orar 11.00 – 15.30, cu posibilitatea de a lua prânzul la Seminar. Este destinat tuturor: tineri, adulți, preoți și laici.

Pentru a participa, sunteți rugați să vă înscrieți la seminaroradea@yahoo.com sau la 0765617002.

Invitați: Radu și Oana Capan, de la Departamentul de Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla,  cu ajutorul cărora beneficiem de acest program.

 

Pentru alte detalii, vedeți linkul următor:

http://programe.cateheza.ro/euharistia/

 

*Dr. Brant Pitre (n. 1975)  este profesor la Seminarul Notre Dame din New Orleans, Louisiana, unde predă un curs despre Sfintele Scripturi. Şi-a luat doctoratul la Universitatea Notre Dame din Indiana, cu o temă privitoare la legăturile dintre Noul Testament şi iudaismul antic. Această universitate l-a păstrat ca profesor asociat. Face frecvente turnee de conferinţe având ca temă principală Euharistia şi rădăcinile ei în tradiţia iudaică antică. Este autorul mai multor cărţi, între care Jesus, the Tribulation and the End of the Exile (2005), Jesus and the Jewish Roots of the Eucharist (2011, trad. rom. Misterul Cinei de pe urmă. Isus şi rădăcinile iudaice ale Euharistiei, Humanitas, 2016), Jesus the Bridegroom(2014, trad.rom. Isus Mirele, Humanitas, 2018), Jesus and the Last Supper (2015), The Case for Jesus: The Biblical and Historical Evidence for Christ (2016, trad. rom. Fiul lui Dumnezeu? Pledoarie pentru Isus, Humanitas, 2017).  

 

Surse:

http://programe.cateheza.ro

http://www.humanitas.ro

 

Pr. Anton CIOBA

Rector

2019-02-25