Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinaj Paulin

Biroul pastoral al Episcopiei Greco-Catolice din Oradea sub conducerea Părintelui Popa Paul și a Ramonei Dragoș a organizat un pelerinaj care străbătea mai multe „oaze” din Italia în vederea atingerii unor scopuri spirituale. Acesta s-a desfășurat pe perioada 24 octombrie - 1 noiembrie anul curent, la care au participat studenți și elevi din cadrul diferitelor licee sau facultăți din Oradea.

Obiectivul principal al pelerinajului a fost acela de cunoaștere în detaliu a personalității Sfântului Apostol Pavel, pe care Biserica Catolică îl sărbătorește prin instituirea anului paulin, an de reflecție aprofundată asupra epistolelor și a vieții acestui apostol al neamurilor.

Pentru a putea pătrunde mai ușor în sfera personalității Sfântului Pavel ne-a fost pregătit, nouă pelerinilor, o broșură în care era prezentată viața acestuia într-un mod foarte accesibil tinerilor, dar în același timp plină de ipoteze de meditare și reflectare a vieții acestuia.

Prima „oază” de pe tărâmul italian a fost Veneția, unde am vizitat piața San Marco și ne-am lăsat purtați de adierea vântului venețian prin toate locurile atractive pe care această insulă le poate oferi pelerinilor.

A doua „oază” a fost în localitatea Como, unde am participat la întâlnirea eparhială a tinerilor din dieceza respectivă. Acolo am fost primiți cu mult entuziasm de tinerii italieni. Această întâlnire s-a încheiat prin susținerea unui concert de muzică rock religioasă, susținut de către formația „Carisma”.

Având în vedere scopul principal al pelerinajului nostru, acela de a afla cât mai multe despre Sfântul Apostol Pavel, nu puteam să nu ne îndreptăm spre Roma, și mai precis spre Basilica San Paolo unde se găsesc osemintele acestuia. Acesta a fost un moment care a declanșat în inimile noastre foarte multe sentimente care ne încurajau să tindem spre sfințenie, spre îndeplinirea fidelă a misiunii noastre de creștin, urmând modelul Sfântului Apostol Pavel și al altor numeroși sfinți apostolici.

După aceea a urmat întâlnirea cu partea culturală a orașului Roma, care în decursul istoriei a fost îmbogățită cu monumente culturale diverse, specifice și bogate. Am vizitat Colosseum-ul, locul care nouă creștinilor ne trezește amintiri dureroase, deoarece acolo au murit ca martiri mulți susținători ai lui Isus din aceea vreme, iar moartea lor era doar un mod de a satisfice plăcerea romanilor și pentru a-i distra. Nu departe de Colosseum se află Arcul de Triumf, construit de Împăratul Constantin în anul 313, monument care a fost ridicat o dată cu declarația libertății de manifestare a religiei creștine în Imperiul Roman. Acest monument vine oarecum să facă uitată durerea pe care Colosseum-ul a adus-o creștinilor.

Descoperirile noastre cu referire la tainele Romei nu s-au oprit doar la aceste semne vizibile lăsate de istorie, ci au continuat cu Columna lui Traian, Altarul Patriei, Fântâna din Trevi și Universitatea Gregoriană. Roma oferă foarte multe prilejuri de a intra în relație cu divinitatea prin diferitele semne pe care Aceasta le-a lăsat de a lungul istoriei.

Însă în același timp, coborând privirea spre ce semne lasă acum omenirea asupra aceluiaș loc, putem vedea o diversitate etnică, socială, a gusturilor față de estetic, și mai presus de toate o suprapopulare umană.

După ce ne-am „întâlnit” cu Sfântul Apostol Pavel este ceva normal să „ne întâlnim” și cu prietenul acestuia, Sfântul Apostol Petru, iar locul „întâlnirii” cu el putea să fie doar Basilica Sfântul Petru, unde cel care ne așteapta era urmașul său, Papa Benedict al XVI-lea.

Am fost primiți în audiență la Sfântul Părinte, împreună cu alte grupuri din diferite părți ale Europei. Sfântul Părinte susține în fiecare miercuri o audiență în cadrul căreia ține o predică inspirată de câte un pasaj biblic. În acest an, fiind anul paulin, Vicarul lui Hristos a conturat în prelegerea sa aspectele legate de credința Sfântului Apostol Pavel.

Aceste audiențe ale Sfântului Părinte cu credincioșii din diferite zone de pe glob au un efect extraordinar asupra conștientizării unității și universalității Bisericii lui Hristos, care este păstorită vizibil de Papa Benedict al XVI-lea în această perioadă, și invizibil de Însuși Isus.

În timpul petrecut pe drum, în autocar se forma un ambient de rugăciune, care de obicei era animat prin acorduri de chitară și glasuri de tineri care iubesc viața și care încearcă ca timpul petrecut pe pământ să-l facă cât mai plăcut Domnului.

Iulian BOGLUȚ

ANUL -II- 

2008-11-02