Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinaj la Sighet în cinstea episcopilor martiri

Sâmbătă, 12 Mai 2018, a avut loc pelerinajul anual desfășurat la Sighet, un pelerinaj dedicat episcopilor martiri morți în închisoarea comunistă de la Sighet. Pe lângă grupurile de pelerini veniți din toată țara, au participat și seminariștii de la Seminarul Greco-Catolic Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, însoțiți fiind de Pr. Rector Anton Cioba, de Vicerectorul Florin Bode, de și de Pr. Spiritual al Seminarului, Anton Rus.

Pelerinajul a început la ora 9.15 cu procesiunea solemnă din fața Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, fosta închisoare din Sighetu Marmației până la Cimitirul Săracilor. Pe drum s-au intonat cântece religioase, s-au citit fragmente din cartea Lanțuri și teroare a Episcopului Ioan Ploscaru, împreună cu fragmente din Sfânta Scriptură, instrumentul care a întărit conștiința episcopilor martiri pe durata șederii lor la Sighet.

Ca în fiecare an, Sfânta Liturghie a fost celebrată la altarul amenajat special în Cimitirul Săracilor. La liturghie au slujit importante fețe bisericești precum Eminența Sa, Cardinalul Lucian Mureșan, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla, PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, PS Alexandru Mesian, Episcop de Lugoj, PS Nil Yuriy Lushchak, Episcop auxiliar de Užhorod, împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie au fost date de corul Buna-Vestire din Oradea, condus de Maestrul Radu Mureșan, profesor de muzică la Facultatea de Teologie din Oradea.

Scopul acestui pelerinaj a fost acela de a-i comemora pe episcopii greco-catolici martiri morți în închisoarea din Sighet, episcopi care și-au dat viața pentru credința catolică, fideli fiind față de Scaunul Apostolic de la Roma, dar și față de interesele și binele poporului român de pretutindeni. I-am cinstit cu onoare și cu rugăciuni înălțătoare pe acești martiri al căror proces de beatificare este în curs. Sperăm să-i putem cinsti cât mai curând posibil cu numele de sfinți martiri.

Cardinalul Iuliu Hossu afirma: „Credința noastră este viața noastră”, acesta a fost și principalul motto al pelerinajului nostru în care fiecare am fost cuprinși de un sentiment profund al cinstirii martirilor cărora le-am adus laudă așa cum se cuvine.

Cuvântul de învățătură a fost rostit imediat după Sfânta Evanghelie de către PS Florentin Crihălmeanu care a ținut să precizeze că acești episcopi martiri și-au dat viața pentru credința în Biserica Catolică, pentru fidelitatea față de Scaunul Apostolic Roman și pentru binele poporului român. La Sfârșitul Sfintei Liturghii, Eminența Sa, Cardinalul Lucian Mureșan a venit cu o completare a ceea ce ne-a spus Episcopul Chihălmeanu, întărindu-ne astfel credința și statornicia în Sfânta Biserică Catolică, sugerându-ne să urmăm exemplul dragilor noștri episcopi martiri. Înainte de încheierea pelerinajului, PS Vasile Bizău, gazda acestui pelerinaj anual, a ținut să mulțumească fraților episcopi pentru participare, preoților, seminariștilor din toată țara, dar și credincioșilor care au fost într-un număr foarte mare. Așadar, ne punem speranța în Dumnezeu și ne rugăm în continuare pentru cauza beatificării episcopilor martiri, întorcându-ne acasă de la pelerinaj cu un bagaj de haruri și de binecuvântări din partea Bunului Dumnezeu și a Preacuratei Fecioare Maria.

 Cristian CIULEA

ANUL II

Galerie media (40)

2018-05-12