Home / Stiri

ŞTIRI

Cristian Hoduț: experiență pastorală la Telechiu, Bihor

Vara trecută am avut ocazia să particip timp de două săptămâni la o tabără de vară cu un grup de italieni, la Telechiu, jud. Bihor, unde se află o casă de copii de tip familial. Totul a început la inițiativa părintelui rector, Anton Cioba, care mi-a sugerat să particip la o astfel acțiune în folosul și educația acestor copii, dar mai ales în folosul creșterii și formării mele spirituale.

Această tabără de vară a fost organizată de un grup de aproximativ 30 de tineri italieni, împreună cu un preot romano-catolic, Don Alfredo Savoldi, o acțiune desfășurată pentru copiii din casă, dar mai ales pentru cei din localitate, majoritatea fiind de etnie rromă. Programul zilnic cuprindea jocuri, dansuri, cântece, momente artistice (desenat, pictat, colorat etc.), încheindu-se cu o gustare aleasă, ca după o zi plină și o rugăciune, ca semn de mulțumire Domnului pentru momentele frumoase petrecute împreună. Scopul acestor activități zilnice era de a crea momente recreative şi educative pentru toți copiii ce au participat, indiferent de situația lor socială, iar prin acestea s-a dorit formarea și integrarea lor în societate, încercându-se în același timp o colaborare și o creștere împreună, atât din punct de vedere uman, intelectual, cât și spiritual. Pe lângă acestea, s-a încercat și o mai bună modelare a comportamentului, a unor caracteristici imorale, care nu sunt altceva decât un rezultat al mediului în care trăiesc. După cum spunea și Sf. Luigi Orione: „Tinerii, după modelul în care sunt educați și mediul în care cresc, vor fi soarele sau furtuna zilei de mâine!”

Din această experiență am învățat cât de importantă este familia în viața unui copil, cât de important este mediul și modul în care este educat acesta. Copiii din casa de la Telechiu sunt în număr de 19, puțini dintre ei sunt frați de sânge. Ei sunt de diferite etnii, însă ceea ce m-a marcat este iubirea frățească ce și-o manifestă unii față de alții. La prima impresie, toți par a fi copii ai aceluiași tată și al aceleiași mame, toți se iubesc și se consideră frați. Cei mai mari își cunosc propria istorie, unii chiar își cunosc părinții și frații biologici, însă mamă și tată, pentru ei, sunt cei care îi îngrijesc și care i-au crescut până acum. Mi-am dat seama cât de importanți sunt pentru acești copii acei „părinți” care, într-un fel, le-au salvat viața dându-le un rost în societate prin educația și grija lor. Astfel, îmi aduceam aminte de proverbul popular care zice că „nu îți este părinte cel care te face, ci cel care te crește”.

Cristian HODUŢ

Anul III

Cristian HODUȚ

2018-03-08