Home / Stiri

ŞTIRI

La 60 de ani de la începutul persecuției

Fără a cădea în reverii nostalgice ori în lecturi triumfaliste, amintirea tributului plătit de către înaintașii noștri în credință pentru fidelitatea lor față de Scaunul petrin, traversează viața și credința noastră de astăzi. Amintirea jertfei și a trăiniciei mărturiei lor este în mod obiectiv un punct de reântoarcere, prin care trecând, să ne regăsim pe noi înșine.

Cu atât mai mult, cum anul acesta aniversarea începutului persecuției acumula o cifră rotundă, nevoia memoriei s-a arătat încă mai imperativă. Astfel, în data de 28 octombrie 2008 Seminarul Teologic Greco-Catolic din Oradea a avut loc comemorarea a 60 de ani de la arestarea episcopilor greco-catolici. Totul s-a desfășurat într-un interval de 4 ceasuri în care, din oră în oră, grupul de rugători se schimba dăruind mereu altor persoane continuitatea rugăciunii și a reflecției, până la miezul nopții.

Privegherea fiecărui grup a început cu o proiecție a câtorva imagini din «Memorialul Durerii» al d-nei L. Hossu-Longin, ce fixau vizual coordonate ale arestării, detenției și morții episcopilor și a diferiților membri ai Bisericii Greco-Catolice. Au urmat, preț de câte un sfert de ceas fiecare, trei momente care intenționau îmbinarea reflecției cu a rugăciunii.

În cel dintâi, pe marele ecran istalat în capelă, apăreau proiectate cuvinte scrise de unul sau altul dintre episcopii care au trăit persecuția, descriind primele momente ale prinderii și ale inserării în regimul carceral. Al doilea moment încerca să vorbească desprea fidelitate, pornind de la modul în care ei au acceptat și trăit suferința ca act de fidelitate față de voința Domnului. „În sufletul nostru grăia limpede, dumnezeiește Isus Domnul: „Nu vă temeți, Eu sunt cu voi” – așa l-am cunoscut și așa l-am simțit lângă noi pe calea care începea în Penitenciarul din Sighet când ziua se întuneca; L-am simțit ținându-ne strâns de mână și rostindu-ne cuvântul adorabil, - Nu te teme, numai crede’ - așa urmând calea am încercat mereu zi de zi, ceas de ceas, să ne ținem strânși de mâna Domnului; am întâlnit pe cale pe cel rău, am văzut cu ochii noștri moartea și nu ne-am temut pentru că darul Domnului s-a dovedit în noi”. (Card. Iuliu Hossu)

Iar cel din urmă moment al privegherii noastre se voia a fi o aducere înspre prezent a rugăciunii și o actualizare a exemplului celor care s-au jertfit/au fost jertfiți: invocația se concretiza în direcția celor care azi, - preoți, episcopi, consacrați, seminariști - trebuie de asemenea să trăiască fidelitatea față de Domnul în împrejurări nu întotdeauna simple. Cu atât mai mult cu cât, în acest an, Congregația pentru cler de la Sfântul Scaun a cerut tuturor episcopilor din lume organizarea unor momente de ispășire pentru trădările săvârșite de către persoanele consacrate. PS Ioan Suciu spune: „astăzi și în zilele care vor urma, există un lucru pe care nu ai voie să-l faci: să fi trădător. Există un singur drum care te îndepărtează de trădare: cel eroic. Numai pe această cale poți răscumpăra lumea”.

Au fost prezente cu noi în rugăciune diferite organizații cum ar fi: Astru Oradea, Terțiarii Franciscani, Oratoriu Maria Imaculata, de asemenea și numeroși credincioși din diferite parohii ale orașului.

„Doamne dă-mi harul să fiu martir al acestei Biserici” (Vasile Aftenie).

Eugen IVUȚ

Anul –II-

Pr. Cristian SABĂU

2008-10-28