În duminica dedicată pastorației (una din cele patru duminici dintr-o lună este dedicată pastorației și vizitării parohiilor din Biserica Greco-Catolică), un grup de seminariști ai Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, însoțiți de rectorul seminarului, părintele Anton Cioba și vicerectorul Florin Bode, au participat la hramul parohiei greco-catolice de limbă ucrainiană „Acoperământul Maicii Domnului” din Sighetu Marmației.
Ajunși la Sighet, seminariștii au fost primiți cu căldură sufletească și entuziasm de către comunitatea parohială, în frunte cu părintele Marușciac Lucian, responsabil de pastorația comunității. Înainte de Sfânta Liturghie, s-a oficiat parastasul pentru sufletele celor răposați, la troița din curtea Bisericii. Sfânta Liturghie a fost celebrată de părintele vicar Nicolae Nicolaișen alături de părintele protopop de Sighet, Vasile Iusco, părintele Anton Cioba, părintele Lucian Marusciac și un sobor de preoți; Sfânta Liturghie, a fost oficiată în trei limbi: ucraineană, română și maghiară iar răspunsurile au fost date de comunitatea ucraineană și respectiv de grupul seminariștilor.
Cuvântul de învățătură în limba ucraineană a fost ținut de către pr. vicar Nicolae Nicolaișen, iar în limba română de către pr. protopop Vasile Iusco. Aceștia au vorbit despre sărbătoarea care amintește de apariția Maicii Domnului în cartierul Vlaherne din Constantinopol în secolul al X-lea. Spre sfârșitul vieții sale, Sfântului Andrei din Constantinopol, împreună cu ucenicul său, Sfântul Epifanie și cu mai mulți credincioși au văzut-o pe Maica Domnului împreună cu Sfântul Ioan Botezătorul și cu mulți alți sfinți și îngeri, în timpul unei slujbe în Biserica Născătoarei de Dumnezeu din Vlaherne. Biserica palatului din Vlaherne adăpostea mai multe relicve ale Maicii Domnului: cămașa, acoperământul (omoforul) și o parte a brâului acesteia, care fuseseră aduse din Țara Sfântă în secolul al V-lea. În acea vreme, Constantinopolul era amenințat de primejdia unei invazii. Maica Domnului a înaintat până în mijlocul Bisericii, a îngenunchiat, cu chipul brăzdat de lacrimi și a rămas vreme îndelungată în rugăciune. Apoi și-a ridicat acoperământul și l-a întins peste popor, pentru a-l ocroti. După arătarea Maicii Domnului, primejdia a fost îndepărtată, iar orașul a fost cruțat de suferință și de vărsarea de sânge.
La finalul Sfintei Liturghii, a urmat procesiunea în jurul Bisericii iar apoi o agapă frățească.
La întoarcere, seminariștii împreună cu formatorii, au vizitat Parohia Greco-Catolică ucraineană „Sfânta Treime” din Crăciunești, județul Maramureș, unde pr. Pituleac Gheorghe, parohul locului, ne-a făcut un scurt istoric al comunității. Cu această ocazie am vizitat și am împărtășit viața din seminar cu familia seminaristului Hrenyuk Lucian, fiu al satului. O ultimă vizită în drum spre Oradea, s-a făcut acasă la seminaristul Patrik Florentin Nagy din Odoreu județul Satu Mare.
Mulțumim lui Dumnezeu care, prin toți cei care ne susțin, face posibilă această cunoaștere a realității și bogăției spirituale din cadrul bisericii Sale și ne ajută să împărtășim cu diferitele comunități viața și credința trăită în mod veritabil.
Patrik NAGY
Anul II