Home / Stiri

ŞTIRI

Hramul catedralei „Sfântul Nicolae” - 2014

Întreaga Eparhie de Oradea s-a aflat astăzi în sărbătoare, prăznuindu-și patronul și protectorul, pe Sfântul Nicolae. Cu ocazia acestei zile speciale, încă din ziua precedentă, 5 decembrie 2014, programul liturgic organizat în Catedrala greco-catolică ce poartă hramul iubitului sfânt, a fost unul special, celebrându-se de la orele 18:40 Sfânta Vecernie cu Litie, apoi de la orele 20:00 taina Sfântului Maslu. După Sfânta Vecernie a urmat procesiunea cu sfintele moaște, acestea fiind expuse pe tot parcursul zilei de ieri cât și a celei de astăzi, oferind credincioșilor ocazia de a le venera. Moaștele Sfântului Nicolae sunt prezente în Catedrală încă din anul 1997, fiind oferite spre venerare din partea Sfântului Scaun.

Bucuria sărbătoririi marelui Sfânt, pentru studenții seminariști a fost una cu dublă semnificație, întrucât, astăzi de la orele 10.00, în Catedrala greco-catolică, Preasfințitul Virgil, în cadrul Sfintei Liturghii pe care a celebrat-o alături de mai mulți preoți a hirotesit lectori pe seminariștii anului III și ipodiaconi pe cei din anul IV. Astfel că seminariștii Bogdan Robert, Beita Gabriel, Miheș Bogdan și Antoniu Suciu au primit treapta lectoratului, iar Bonțe Cristian, Comes Dariu, Ostahie Traian și absolventul Borota Cristian au fost hirotesiți ipodiaconi. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul a subliniat importantul rol pe care Sfântul Nicolae l-a avut în epoca în care a trăit, fiind și în prezent un demn model de urmat. Studenților seminariști le-a transmis că prin hirotesirile ce au avut loc, Cristos, prin Biserica Sa, are nevoie de noi, cei mici, de aceea ne cheamă: ”Vino și urmează-Mă!”

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul a invocat ajutorul și mijlocirea Maicii Sfinte, urând tuturor celor ce poartă numele iubitului nostru Sfânt, la mulți ani și multe haruri de la Domnul.

 

Traian OSTAHIE

Anul IV

Galerie media (20)

2014-12-05