Home / Stiri

ŞTIRI

Hirotesire întru lectorat

Sâmbătă, 6 decembrie 2008, cu ocazia sărbătoririi hramului Catedralei, în cadrul celebrării Sfintei Liturghii, un grup de seminariști din anul al treilea a primit treapta lectoratului, prin ritualul săvârșit de către Preasfinția Sa, Virgil Bercea.

Termenul de lector îl desemnează pe cel care primește sfânta sarcină de a citi Cuvântul lui Dumnezeu în cadrul celebrărilor liturgice, cu excepția Sfintei Evanghelii. Acest fapt implică o aprofundare a studiului Sfintei Scripturi, dar și o mai mare atenție față de activitatea prestată în strană.

Pentru mine, momentul primirii treaptei lectoratului, a fost unul foarte emoționant. Am realizat că sunt mult mai aproape de idealul suprem înspre care tind, adică Taina Sfintei Preoții. Lectoratul presupune mai multă maturitate din partea celui care îl primește, dar, zic eu, și mai multă rugăciune deoarece, a vesti Cuvântul Domnului așa cum se cuvine, nu este un lucru chiar atât de ușor precum pare. Întotdeauna în spatele acestei vestiri trebuie să stea o viață de reală comuniune cu Dumnezeu.

Cu încredere în Dumnezeu și harurile cu care ne-a înzestrat, să ne rugăm Maicii Sfinte să mijlocească pentru noi la Dumnezeu, pentru ca Stăpânul tuturor lucrurilor văzute și nevăzute să reverse în sufletele noastre înțelepciunea și puterea de a duce la bun sfârșit misiunea care tocmai ne-a fost încredințată.

Ciprian BURDAȘ,

ANUL –III-

2008-12-06