Home / Stiri

ŞTIRI

O nouă echipă de formatori

Odată cu începerea noului an universitar, s-au produs schimbări majore și în cadrul echipei de formatori a Seminarului Teologic Greco-Catolic „SfințiiTrei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea. Prin decretul episcopal al Preasfințitului Virgil Bercea, în data de 1 august 2014, a fost numit noul rector al Seminarului, în persoana Pr. Anton Vasile Cioba, acesta urmând să-și ia în primire noua misiune începând cu Sărbătoarea Schimbării la Față, adică pe 6 august 2014. Părintele Anton, așa cum îl cunoaștem toți, a preluat ștafeta de la părintele Antoniu-Titus Chifor, acesta din urmă primind o nouă misiune în cadrul eparhiei, aceea de Vicar Episcopal cu Preoții. În misiunea de vicerector al Seminarului a fost numit Fr. Florin Mircea Bode, care îl înlocuiește pe Fr. Bogdănel Florin Timoș, care a fost numit vicemagistru al studenților laici din Colegiul Sfânta Familie.

Pr. Anton Cioba s-a născut în data de 3 ianuarie 1986 și este originar din Habic, jud. Mureș. A urmat studiile liceale la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea în perioada 2000-2004. S-a format apoi în Seminarul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, fiind student al Departamentului din Oradea al Facultății de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” Cluj Napoca, în perioada 2004-2008. Aici a obținut licența în Teologie prin susținerea lucrării cu tema: Iconografia bizantină: fundament și teologie. În anul 2008 pleacă la Roma pentru a-și desăvârși studiile teologice la Universitatea Pontificală Saleziană, unde, în anul 2009, obține licența în Educație Religioasă la Facultatea de Științe ale Educației, prin susținerea lucrării cu titlul: Icoana bizantină: instrument catehetic al Bisericii Greco-Catolice din România. A fost hirotonit preot celibatar în data de 16 august 2009. În anul 2010 a urmat un curs intensiv cu titlul: Exorcism și Rugăciune de eliberare la Institutul Sacerdos, al Ateneului Pontifical „Regina Apostolorum” din Roma, iar în anul 2012 obține Masteratul în Pastorația Tineretului și Catehetică, la Facultatea de Teologie a Universității Pontificale Saleziene, pentru susținerea lucrării cu titlul: Satanismul: provocare pentru pastorația tineretului. În perioada studiilor la Roma, Pr. Anton a fost alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”. A urmat apoi un an de practică pastorală ca viceparoh al Catedralei din Cuneo, Italia, după care s-a întors în România, la Oradea, unde a fost director spiritual la Liceul Greco-Catolic ”Iuliu Maniu”, asistent spiritual al Asociației Tinerilor Români Uniți (ASTRU) Oradea, asistent spiritual al sectorului tineri din Acțiunea Catolică din România și responsabil al Biroului Eparhial de presă.

Fr. Florin Bode s-a născut în 2 februarie 1984, fiind originar din Negrești-Oaș, județul Satu Mare. A urmat cursurile liceale în cadrul Colegiului Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, profil filologie-teologie, iar cele universitare la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din cadrul Universității de Nord din aceeași localitate. Și-a continuat studiile la Institutul „Ioan Paul al II-lea” din Roma, unde actualmente este și doctorand. Pe perioada studiilor la Roma, Fr. Florin a fost alumn al Colegiului Pontifical „Pio Romeno”.

În același timp le urăm bun-venit în mijlocul nostru celor doi noi părinți spirituali care, împreună cu Pr. Anton Rus, se îngrijesc de sufletele noastre. Este vorba de Pr. Cristian Tiseliță, originar din Rozavlea, jud. Maramureș și Pr. Gabriel Borzoș, prieten bun al comunității noastre. După absolvirea Seminarului din Baia Mare, pr. Cristian a urmat cursurile masterale la Institutul Catolic din Toulouse, Franța, unde este și doctorand. Pr. Gabriel a absolvit Seminarul nostru după care a plecat la Roma unde și-a desăvârșit studiile masterale, acum fiind doctorand la Institutul Pontifical Oriental din Cetatea Eternă. Le spunem amândurora: Bine ați venit în mijlocul nostru!

Pe această cale, dorim să le mulțumim celor care, până în această vară s-au ocupat de formarea noastră și urăm noii echipe de formatori să aibă parte de multă răbdare și haruri, totul spre folosul seminariștilor orădeni.

 

Adrian TOCACI

Anul III

2014-09-29