Home / Stiri

ŞTIRI

Două jubilee pentru seminarul nostru 1858-2008

În ziua de 11 a luni februarie, Biserica privește cu recunoștință către Mama lui Dumnezeu. Acum 150 de ani, Fecioara Maria îi apărea Bernadetei Soubirous în firida stâncii Massabielle, din orășelul fracenz Lourdes, situat în munții Pirinei din Sudul Franței. Acum 150 de ani, Cerul și Pământul și-au dat întâlnire în acel loc, pentru că Paradisul a coborât pe o piatră golașă, prin Floarea Raiului care, tânără, strălucitoare și surâzătoare venea să umple de mireasma paradisului sufletul sărmanei copile analfabete, dar binevoitoare, și prin ea, al nostru al tuturor.

Sfântul Scaun a decretat ca această zi să fie un an jubiliar: cu începere din 8 decembrie 2007 și până la aceeași zi a anului 2008, Biserica aniversează cei 150 de ani de când Fecioara Neprihănită a poposit la Lourdes între noi. Au mai fost două jubilee legate de Lourdes. Primul, în 1908, la 50 de ani de la evenimentele minunate, culmina cu consacrarea Bazilicii Rozarului. Al doilea marca în 1958 o sută de ani de la apariții și inaugurarea măreței bazilici de sub piața centrală de către Pius al X-lea .

Și pentru că jubileu vine de la latinescul jubilare adică a se bucura, suntem inivitați să ne lăsăm contagiați de bucuria care vine de la Maica Sfântă! La un moment dat, Ea însăși îi vorbise Bernadetei despre bucurie când, întrebând-o pe mica vizionară dacă îi promitea să vină la grotă de paisprezece ori, aceasta îi răspunse cu tot elanul, în mod afirmativ. Tocmai de aceea, frumoasa Doamnă nu se lăsă mai prejos și îi făgădui la rândul Său: „Nu îți promit să te fac fericită în această lume, ci în cealaltă!” O jubilare curioasă, cel puțin pentru fiecare dintre noi, care ne-am dori împlinirea deplină și sentimentul ei, încă de aici de pe pământ...

Tocmai în vremea când Fecioara apărea la Lourdes, în Oradea noastră ceva se întâmpla, aici în Seminar. Dacă în 1847 la 16 martie, vechea bisericuță dedicată Sf. Egidiu se surpase (dăinuise cel puțin de la 1335, de când avem cele mai vechi atestări), tocmai în acest an episcopul romano-catolic Francisc Szaniszlo a construit actualul lăcaș. Biserica Sf. Gheoarghe a Seminarului din Oradea se ridica odată cu coborârea Preacuratei pe pământ la Lourdes! Este și aceasta un mic jubileu, care nu poate să nu ne bucure inima. Cu atât mai mult cu cât, pe 31 ianuarie 2008, ne-am întâlnit aici la Seminar într-o comisie mixtă cu PS Virgil și PS Sofronie Drincec, cu cei doi preoți ortodocși actualmente slujitori în lăcașul nostru și cu alți membri de la Episcopia Oradiei, primind de la aceștia consimțământul pentru celebrarea alternativă în biserică, până la construcția uneia ortodoxe noi în zonă, când biserica jubiliară ne va fi retrocedată complet. La data la care consemnez aceste rânduri, se mai așteaptă încă consultarea Consiliului Parohiei Ortodoxe, însă clerul, în frunte cu Episcopul, și-au arătat disponibilitatea față de celebrarea alternativă.

În 1858, simultan cu miracolul de la Lourdes, episcopul latin al Oradiei dăruia Seminarului biserica. După 90 de ani, statul comunist o sechestra. La 150 de ani, se pare că episcopul ortodox, de data aceasta, vrea să ne înfăptuiască gestul just de a ne-o retroceda. Sunt date fixe, date rotunde toate gravitând în jurul Fecioarei Neprihănite care s-a arătat la Massabielle. Dacă istoria acestui lăcaș gravitează între șansă și neșansă, între încercare omenească și har de la Dumnezeu, cu certitudine însă, acesta este un loc în care Fecioara ne va da o întâlnire cu Ea și cu Fiul Ei, locul în care ar trebui să se pregătească spiritual seminariștii, viitorii mijlocitori ai întâlnirii dintre oameni cu Dumnezeu.

Pr. Cristian SABĂU

Rector

2008-02-11