Home / Stiri

ŞTIRI

Crucea eparhială pentru laici

În cadrul Sfintei Liturghii Arhiereşti, celebrată în dimineața zilei de 27 ianuarie în capela seminarului Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan din Oradea de către PS Virgil Bercea, a fost oferită în semn de recunoștință și prețuire Crucea Eparhială pentru laici doamnei Dr. Monika Kleck de la Fundația Renovabis din Germania. 

Simbol religios creștin, crucea devine obiect de cult și de venerație încă din primele veacuri ale erei noastre, fiind indisolubil legată de Calvarul lui Isus care culminează prin crucificarea sa. Amintind de răstignirea lui Isus, prin care, potrivit dogmei, creștinismul își primește suprema consacrare, atât crucea cât și numele Mântuitorului sunt strict prohibite la început în toate provinciile Imperiului roman, sub amenințarea celor mai cumplite pedepse capitale. Ca urmare, în primele veacuri de existență, comunitățile creștine au recurs la alte reprezentări simbolice, anagrame și monograme, incifrând aceleași înțelesuri, dar numai de ele știute. Un astfel de simbol a fost, de pildă, peștele, a cărui denumire grecească Ihtys semnifica numele și principalele atribute ale lui Isus: Iesos Christos Teou los Soter, ceea ce înseamnă Isus Hristos Fiul lui Dumnezeu, Mântuitor.

În cadrul cuvântului de învățătură, PS Virgil a subliniat rolul pe care fiecare dintre noi îl avem în Biserica lui Cristos, ca creștini autentici plini de râvnă pentru răspândirea credinței. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa a amintit, prin rugăciunea de beatificare a episcopilor martiri, exemplul celor care au fost „pietrele vii din capul unghiului”, jerfindu-și viața pentru credința în Cristos!

 

Cristi NEAGOE

 Anul III

Galerie media (5)

2017-02-27