În data de 18 august a.c., Eparhia Greco-Catolică de Oradea a organizat un pelerinaj la invitația IPS Ján Babjak, arhiepiscop de Prešov şi mitropolit al Bisericii Greco-Catolice din Slovacia.
Preasfinţia Sa Virgil Bercea a participat alături de un grup de 50 de credincioşi la pelerinajul anual la Lútina, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. Pelerinajul eparhial a fost organizat de către doamna Dana Păcală și au participat credincioşi din Oradea, Şumal, alături de un grup de șase seminarişti, Pr. Anton Cioba, rectorul Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea și ieromonahul Severian Dod.
Vineri, 18 august, am ajuns în cursul orei 18.30 la Seminarul Greco-Catolic din Prešov, unde am fost cazați. După ce ne-am instalat în camere ne-am rugat Paraclisul Maicii Domnului în capela seminarului.
Sâmbătă, 19 august, în cursul dimineţii am vizitat oraşul Prešov, Catedrala Greco-Catolică, precum şi sediul mitropoliei, iar seara în biserica din Lútina s-a celebrat Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie de către IPS Ján Babjak, PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al eparhiei de Oradea şi PS John Kudrick, episcop de Parma, SUA, onoarea cuvântului de învăţătură fiind oferită Preasfințitului Virgil Bercea, urmând apoi o noapte de rugăciuni şi slujbe.
Duminică dimineaţa, paşii pelerinilor s-au îndreptat spre colina din spatele Bisericii, acolo unde un sobor de ierarhi şi preoţi au oficiat Sfânta Liturghie. Ploaia nu a alungat credincioşii ci, dimpotrivă, aceștia au rămas neclintiţi în rugăciune.
Lútina este situată în zonele muntoase Lútina Saris, pe versantul sudic al muntelui Čergov, într-una din diviziunile urbane ale localităţii Sabinov, din regiunea Prešov. Istoria apariţiilor din Lútina spune următoarele: în 19 august 1851, dimineaţa, în jurul orei nouă, la Sărbătoarea Schimbării la Faţă, Susana Fekete a mers cu trei copii să culeagă ciuperci pe munte. Când a ajuns la locul unde se află acum Capela Sfântul Nicolae, a îngenuncheat deoarece s-a văzut lângă episcopul înveşmântat solemn şi care semăna cu cel din icoana Sfântului Nicolae de pe iconostas. Episcopul a privit-o şi cu o voce autoritară i-a spus: „Astăzi este o mare sărbătoare a Domnului, oamenii pioşi sunt în biserică, participând la Liturghie şi tu culegi ciuperci?”. Susana, înfricoşată, a răspuns: „Ştiu că azi e sărbătoare, dar eu sunt o femeie săracă, am trei copii şi nu am ce să le dau de mâncare pentru masa de prânz”. Episcopul a continuat: „Şi ieri aţi fi putut strânge ciuperci, nu în această dimineaţă! De aceea, Dumnezeu pedepseşte omenirea, pentru că nu respectă duminica şi sărbătorile. Oamenii nu doresc să participe la Sfânta Liturghie şi în loc să laude pe Dumnezeu cu gura, îl insultă. În amintirea întâlnirii noastre, aici va fi ridicată o Sfântă Cruce. Toate acestea să la spui preotului spiritual”. Evident că acest episcop s-a dovedit, în cele din urmă, a fi însuși Sfântul Nicolae.
Duminică, după prânzul pe care l-am luat la Seminarul Greco-Catolic din Prešov, ne-am întors acasă cu amintiri plăcute despre spiritualitatea și cultura acestor locuri. Mulțumim în primul rând Bunului Dumnezeu, Preasfinției Sale Virgil Bercea, doamnei Dana Păcală, și părintelui rector Anton Cioba că au făcut posibil acest pelerinaj.
Cristian BERCIU
Anul IV