Home / Stiri

ŞTIRI

Comunitatea Seminarului din Oradea în vizită la Parohia Valea lui Mihai

În Duminica Rusaliilor, 16 iunie 2019, comunitatea Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea a participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în Parohia „Nașterea Maicii Domnului” din Valea lui Mihai.

La sosirea în parohie, seminariștii, împreună cu părintele rector Anton Cioba, cu părintele spiritual Anton Rus, cu Maestrul Radu Mureșan și cu fratele vicerector Florin Bode au fost întâmpinați cu multă căldură și bucurie de către părintele paroh Mirel Demian și de către credincioșii acestei comunități.

Sfânta Liturghie a fost animată de corul seminarului „Schola Cantorum”, dirijat de Maestrul Radu Mureșan. În acest sens, fiind o zi de mare praznic și anume „Rusaliile” sau „Pogorârea Spiritului Sfânt”, părintele rector Anton Cioba și-a exprimat încă de la începutul omiliei bucuria de a fi prezent împreună cu familia Seminarului în mijlocul acestei parohii pentru stărui toți în rugăciune, ca Spiritul Sfânt să fie primit așa cum se cuvine în sufletele și-n viețile noastre. Tot în cadrul cuvântului de învățătură, părintele a mai împărtășit poporului drept credincios, experiența a trei bucurii speciale: prima fiind a lui personală, pentru că a avut binecuvântarea de-a participa la Sfânta Liturghie din Bazilica „Sfântul Anton” din Padova, în ziua sărbătorii acestui mare sfânt al Bisericii, al cărui hram mic îl are și această comunitate din Valea lui Mihai. A doua bucurie împărtășită este faptul că, tot într-o zi de Rusalii, în anul 1232, Sfântul Anton de Padova a fost recunoscut oficial sfânt de către Biserică și trecut în calendar. Eeste un caz unic în istoria Bisericii, deoarece a fost declarat sfânt la doar un an de la moartea sa. Iar a treia bucurie pe care a exprimat-o părintele credincioșilor prezenți a fost aceea legată de vizita istorică Sanctității sale Papa Francisc în România și beatificarea episcopilor greco-catolici martiri, specificând că a fost un eveniment unic pe care Biserica noastră nu l-a întâlnit și nu se știe dacă-l va mai întâlni curând. Predica părintelui a avut ca temă principală „sfințenia” și a încheiat-o acest cu îndemnul: „pentru ca Dumnezeu să-ți vorbească și să-L poți auzi, trebuie mai întâi să-ți scoți căștile din urechi, să-ți desfunzi urechile și să fii atent la Cuvântul Lui”.

La finalul Liturghiei, părintele paroh a mulțumit părintelui rector și comunității Seminarului pentru onorata prezență, a mulțumit credincioșilor și doamnei preotese pentru implicarea constantă ca acest mare praznic să fie sărbătorit așa cum se cuvine. Și, într-un mod mai aparte și special, a mulțumit domnului profesor Radu Mureșan, pentru aportul acestuia în formarea sa intelectuală și spirituală, mai ales în dezvoltarea sensibilității față de artă, față de muzica autentică în Biserică, în vremea când era student la Seminarul din Oradea. După aceasta a urmat sfințirea și binecuvântarea copiilor, apoi în pronaosul bisericii s-au rostit rugăciunile de binecuvântare a țarinilor acestei comunității, terminându-se astfel oficiul liturgic cu sfințirea crinilor, a spicelor de grâu și ungerea credincioșilor cu ulei sfințit de la Litia din seara precedentă.

După toate acestea, cu toții s-au îndreptat la locul orânduit pentru a încheia această zi binecuvântată și de mare praznic cu agapa frățească.

Cristian HODUȚ

Anul IV

Galerie media (20)

2019-06-16