Home / Stiri

ŞTIRI

Casă de piatră!

Pe parcursul acestui an am avut onoarea de a fi invitat la 11 nunți. Cu mare bucurie am participat la majoritatea dintre ele. Este o dovadă clară că tinerii din ziua de astăzi își păstrează cu tărie valorile, le trăiesc, iar acestea îi definesc. 

Unsprezece noi familii care în acest an au pornit împreună să meargă împotriva curentului. Au avut curajul să lupte cu societatea tot mai secularizată care încearcă să distrugă familia tradițională iar astfel să-l facă pe individ vulnerabil și ușor de condus. Bucuria mai mare a fost că unii dintre miri au urmat și parcursul formativ în Seminar și au în vedere hirotonirea întru preoție – altă luptă, alt drum – tot împotriva curentului, tot împotriva societății. Nu poate exista bucurie mai mare decât aceea a celor doi tineri – băiat și fată – care se găsesc, se cunosc și realizează că viața lor trebuie să continue, de acum, împreună. Își dau seama că doar împreună vor putea fi puternici; își dau seama că sunt făcuți unul pentru altul; își dau seama că au de parcurs un drum și au de urmat un plan. „De ce să mai așteptăm, dacă știm că oricum vom fi împreună?” - și au dreptate. „Nu va fi totul roz, nu va fi ușor dar ne unim forțele și vom învinge greutățile.”

            Institutul Național de Statistică din România a înregistrat în anul 2015 un număr de 125.454 de căsătorii și 31.527 de divorțuri - un sfert din numărul căsătoriilor. Vedem că cifrele sunt înspăimântătoare și numărul divorțurilor crește de la an la an. În România familia devine din ce în ce mai diluată, iar în Europa și în lume tot ce ține de familie devine sensibil - în contextul în care asistăm la o adevărată Revoluție sexuală globală care, în mod progresiv atentează la tot ce e natural și lăsat de Dumnezeu.

            În Exortația apostolică post sinodală despre îndatoririle familiei creștine în lumea de astăzi - Fami-liaris Consortio a Papei Ioan Paul al II-lea, promulgată în data de 22 noiembrie 1981, la numărul 6, Sfântul Părinte atrăgea atenția asupra faptului că “în țările din așa zisa lume a treia, familiilor le lipsesc fie mijloacele fundamentale de viață, cum sunt hrana, locul de muncă, locuința, medicamentele, fie chiar libertățile cele mai elementare. În țările mai bogate, în schimb, bunăstarea excesivă și mentalitatea consumistică, paradoxal unită cu o oarecare îngrijorare și nesiguranță pentru viitor, toate acestea le iau soților generozitatea și curajul de a dărui noi vieți omenești. În felul acesta viața este concepută nu ca o binecuvântare, ci ca un pericol de care omul trebuie să se apere.” Cuvintele Sfântului Părinte sunt ca o oglindă în care se vede realitatea cutremurătoare a scăderii pronunțate a demografiei în România de astăzi.

            Acum, mai mult ca niciodată, este nevoie să proclamăm cu tărie Adevărul lui Dumnezeu care a adus omul la viață și care dorește ca omul să aibă viață din plin! Dumnezeu dorește ca omul să fie fericit și-i oferă acestuia “rețeta” fericirii (vezi Fericirile, Mt. 5, 1-12). Astăzi avem nevoie de familii puternice, formate din părinți (mamă și tată) și copii. Este îmbucurător faptul că noi avem tineri care doresc să-și întemeieze familii sănătoase și normale. Își doresc să devină co-creatori și să aibă copii cărora să le transmită valorile cele mai frumoase pe care, trăindu-le, să poată însănătoși societatea noastră.

 

 Pr. Anton CIOBA

 Rector

2016-11-06