Home / Stiri

ŞTIRI

Bucuriile Crăciunului

Postul Crăciunului presupune, pe lângă o mai mare atenție asupra vieții spirituale pe care trebuie să ne-o acordăm prin rugăciune, devoțiune, meditație și citirea textelor sacre și o trăire comunitară prin care să ducem mai departe vestea nașterii Mântuitorului Cristos.

Urmând acest obicei bine înrădăcinat în poporul nostru, și seminarișii orădeni au participat în luna Decembrie a.c. la diverse manifestații, activități și momente comunitare înafara seminarului.

Astfel că în la începutul lunii, având dorința de a îmbina atmosfera unei vieți într-o parohie cu bucuria de a vesti, prin colind, Nașterea Domnului, am pornit să urăm, prin numeroase comunități parohiale, bucuria Crăciunului.

În seara de 5 Decembrie, am fost primiți cu mare căldură de către surorile bazilitane din Baia Mare. Comunitatea seminarului orădean a celebrat Vecernia Mare a Sfântului Nicolae la Mănăstirea „Sfânta Maria” din Baia Mare, după care am pregătit un moment artistic bucurându-ne împreună de magia și de spiritul sărbătorilor. În cea de-a doua zi, la Mănăstirea Prislop, a avut loc hirotonirea întru preoție a prietenului și fostului nostru coleg, pr. Vasile Petcaș, unde PS Vasile Bizău ne-a primit cu dragoste părintească pentru a anima, dirijați fiind de Maestrul Radu Mureșan, Sf. Liturghie și Rânduiala Hirotonirii sacerdotale. După acest minunat eveniment ne-am bucurat alături de credincioșii prezenți la mănăstire, de PS Vasile Bizău și de părintele nou hitoronit de o agapă frațească ca semn și prețuire a comuniunii.

Pe finalul zilei de 6 Decembrie, Pr. Matei Chiriloaei, preot paroh de Jibou ne-a primit cu brațele deschise pentru a-i aduce în mijlocul familiei acestuia și comunității pe care o păstorește cu dragoste părintească, spiritului și frumusețea sărbătorii Nașterii Domnului.

În drumul nostru spre casă, am făcut un scurt popas și la Parohia „Sf. Petru și Pavel”, colindându-l pe Pr. Daniel Bertean împreună cu familia dânsului dar și la comunitatea surorilor „Preasfintei Inimi a lui Isus” din Zalău unde am colindat și ne-am rugat împreună cu părintele Fiț Alexandru și Bertean Daniel în capela comunității monastice. L-am colindat apoi, acasă, și pe pr. Alexandru Fiț, împreunănu familia.

Ultima oprire din acea zi a fost la Plopiș la casa părintească a colegului nostru Gabriel Pop, unde am avut ocazia să-i colindăm pe membri familiei și pe Părintele Paroh Șanta Ioan.

În cadrul acestei săptămâni, PS Virgil Bercea ne-a onorat cu prezența în Aula Magna a Seminarului Greco-Catolic orădean, unde seminariștii alături de formatori, de elevi și de studenții laici ai Colegiului „Sfânta Familie” au ținut un scurt moment artistic interpretând colinde și cânte specifice perioadei, mai apoi PS Virgil a petrecut seara împreună cu seminariștii pentru a-i întări în credință și în drumul lor spre Sfânta Preoție, vorbindu-le despre importanța iubirii, comuniunii, înțelegerii, iertării și împăcării într-o cumunitate.

Înainte de concertul anual de colinde de la Catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea, am pornit să-l colindăm pe PS Laslo Böcskéi, episcopul romano-catolic de Oradea care ne-a primit cu dragoste frațească în Palatul Episcopal, unde ne-a prezentat istoria Diecezei de Oradea și a palatului.

Vineri, 20 Decembrie a.c, seminariștii orădeni au participat la Concertul Extraordinar de colinde organizat de Episcopia Greco-Catolică și de către Catedrala „Sfântul Nicolae”, urmând ca după acest minunat eveniment să se întoarcă în vacanța de Crăciun plini de haruri și bucurii pe care să le împărtășească comunitățiilor lor.

Redacția

Galerie media (17)

2019-12-21