Home / Stiri

ŞTIRI

Vizita Postulatorului cauzei de beatificare a episcopilor martiri la Seminarul din Oradea

De ceva timp, seminarul nostru participă la unele parcursuri educative legate de istoria Bisericii și a țării, de viața episcopilor greco-catolici martiri, precum și de demersul procesului de beatificare al acestora.

Vineri, 10 mai 2019, am fost onorați de prezența părintelui Vasile Man, care a avut multe lucruri importante de împărtășit despre tema parcursă în ultimul timp. Părintele Vasile este Vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, din anul 2005 și acum câțiva ani a fost desemnat Postulator al cauzei de beatificare al episcopilor greco-catolici morți în faimă de martiri în timpul regimului comunist.

În cadrul întâlnirii, părintele Vasile ne-a prezentat câteva aspecte mai puțin cunoscute despre desființarea Bisericii Greco-Catolice în anul 1948, despre istoria acesteia din timpul comunismului și ne-a descris etapele realizării și redactării dosarului de beatificare cu tot ceea ce trebuie să cuprindă el (documente oficiale, declarații, mărturii), precum și colaborarea echipei care s-a ocupat de aceasta, cu Congregația pentru Cauzele Sfinților de la Vatican.

Întâlnire comunității seminarului nostru cu părintelui Vasile s-a desfășurat într-un cadru amical, și informal. Au fost momente de o reală îmbogățire spirituală, mai ales datorită felului în care părintele a răspuns întrebărilor pe care i le-am adresat. Faptul că acest lucru s-a realizat chiar înaintea participării noastre la Pelerinajul anual al Bisericii Greco-Catolice la Sighet, locul de martiriu al multor episcopi, preoți, oameni politici și credincioși greco-catolici, dar și înaintea beatificării episcopilor martiri la Blaj de către Sfântul Părinte Papa Francisc, a fost o reală binecuvântare pentru noi.

Vlad PALAS

Anul IV

2019-05-10