Home / Stiri

ŞTIRI

100 de ani pentru România sărbătoriți în Parohia Sânlazăr, Bihor

Pentru românii de pretutindeni, 2018 este un an de sărbătoare, dar și un an în care îi omagiem pe cei care, acum 100 ani, au reușit să realizeze un vis aparent imposibil: unirea tuturor românilor. A fi uniți nu înseamnă a fi toți la fel, ci a defini și păstra un sanctuar sufletesc comun. O zonă care nu suferă negociere sau conflict: România. Asemenea unui arbore, fiecare ramură crește altfel, dar fiecare contribuie la soliditatea trunchiului comun.

În acest context, duminică 21 Octombrie, comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea în frunte cu pr. rector Anton Cioba și vicerectorul Florin Bode, au dat curs invitației de a se uni în rugăciune dar și de a sărbători alături de parohia greco-catolică din Sânlazăr centenarul marii uniri.

Într-un cadru festiv, evenimentul a debutat așa cum se cuvine și anume cu Sfânta Liturghie oficiată de pr. Vicar General Mihai Vătămănelu; alături de dânsul, au concelebrat atât pr. Vicar cu preoții Antoniu Chifor, Rectorul Seminarului Anton Cioba cât și soborul de preoți aparținând protopopiatului de Marghita. Slujba a fost animată de corul seminarului - Schola Cantorum – coordonat fiind de către Maestrul Radu Mureșan.  

Evenimentul a avut drept scop principal comemorarea sătenilor din Sântlazăr delegați pentru a merge la înfăptuirea Marii Uniri, precum și comemorarea eroilor locali care au participat activ în cadrul celor două războaie mondiale. La finalul Liturghiei a fost celebrat parastasul pentru sufletele celor adormiti.

Omilia părintelui vicar s-a caracterizat prin îndemnul la voință, voința de a fi în comuniune cu Dumnezeu în fiecare moment al vieții noastre. Părintele vicar si-a exprimat aprecierea față de fii satului (în frunte cu părintele lor) care au contribuit la înfăptuirea unirii.

Un cuvânt de mulțumire a adus și părintele Antoniu Chifor care a prezentat o scurtă istorie a evenimentelor petrecute în cadrul Marii Uniri.

Mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile primite și cerem îndurare pentru sufletele celor adormiți în lupta pentru unire. Mulțumim pe această cale și părintelui paroh Adrian Cioară pentru invitația făcută și pentru oportunitate oferită de a ne uni în rugăciune pentru înaintașii noștri cărora le datorăm respect și recunoștință.

Redacția 

Galerie media (50)

2018-10-23