Home / Stiri

ŞTIRI

Vizita seminariştilor orădeni la Zalău

La invitaţia parohului de la Biserica ,,Sfinţii Petru şi Pavel” din Zalău, părintele Daniel Bertean, seminariştii orădeni au făcut o vizită la Zalău, animând celebrările Sfântului Maslu şi a Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile Cel Mare, sâmbătă şi duminică 4-5 martie a.c., în parohia pe care, cu onoare, o păstoreşte. La celebrarea Sfântului Maslu, alături de preoţii parohiei, Pr. Daniel Bertean şi Pr. Simion Mărieş, au participat şi părinţii Iancu Negotă, Alexandru Fiţ, Radu Puie, Ioan Mitre şi părintele nostru Rector Anton Cioba, alături de părintele nostru spiritual Anton Rus.

Sfântul Apostol Iacov scrie în Epistola sa: ,,Este cineva bolnav între voi? Să cheme preoţii Bisericii şi să se roage pentru el, ungându-l cu untdelemn, în numele Domnului. Şi rugăciunea credinţei va mântui pe cel bolnav şi Domnul îl va ridica, şi de va fi făcut păcate se vor ierta lui”. Acest pasaj subliniază importanţa şi necesitatea Sfântului Maslu. După ungerea cu untdelemn a credincioşilor a urmat venerarea Relicvelor Sfintei Cruci a Mântuitorului, aduse de către părintele rector pentru această ocazie. La finalul celebrării, Pr. Rector a ţinut o meditaţie celor prezenţi, vorbind despre influenţa răului în lume, diavolul fiind cel care doreşte să ne separe de Dumnezeu şi să ne fure fericirea. Acest lucru ne face să luptăm în fiecare zi împotriva duşmanului nostru spiritual. De asemenea, ca propunere pentru Postul Mare, care a început de câteva zile, părintele îi invita pe cei prezenţi ca înainte de a-şi propune să se abţină de la anumite alimente sau de a face anumite mortificări – deci să nu facă ceva – să înceapă mai bine prin a face ceva: postul înseamnă a te apropia de celălalt, a-i întinde mâna, a-l ierta, a-l ajuta, a-l iubi. Dacă trecem de acest stadiu de la „a face”, atunci va putea avea sens şi acţiunea de „a nu face” : adică mortificările pe care ni le propunem.

În omilia de la Sfânta Liturghie de duminică, părintele rector i-a îndemnat pe credincioşi la o viaţă fericită în Domnul, cu Domnul şi prin Domnul, reuşind să prezinte realităţi care ne fac să înţelegem cât suntem de binecuvântaţi.

La finalul Sfintei Liturghii, vorbindu-le despre Jubileul aniversar al celor 225 de ani de la fondarea Seminarului orădean, în numele întregii comunităţi, părintele rector i-a oferit părintelui paroh o medalie aniversară, ca semn al acestei vizite. Cu această ocazie, asigurându-i pe toţi credincioşii de rugăciunile noastre, aceştia au fost rugaţi la rândul lor să ne pomenească în rugăciuni şi să se roage pentru vocaţii la viaţa consacrată: preoţie şi călugărie.

După ce am încheiat vizita noastră pastorală în Zalău, am poposit şi la parohia greco-catolică din Şimleu Silvaniei, mai exact, acasă la părintele Florin Mărincean, unde, acesta alături de familia sa şi de părintele Protopop de Şimleu, Nicolae Bodea, ne-au întâmpinat cu braţele deschise şi căldură frăţească.

Dorim să mulţumim pentru invitaţie părintelui Daniel Bertean, părintelui Florin Mărincean şi familiei dânsului şi tuturor celor care au contribuit la acest eveniment. Le dorim pastoraţie plină de pace şi binecuvântare de la Domnul!

 

Giusepe GHIURCĂ 

Anul IV

Galerie media (25)

2017-03-05