Home / Stiri

ŞTIRI

Un nou Sfârşit de an

Am încheiat în această lună un alt an universitar. S-au terminat cursurile, s-au dat examene, iar viața comunitară s-a sfârșit. Încep vacanțele iar sosirea lor este ca o bine meritată perioadă în care activitatea obișnuită, pentru a descărca oboseala și pentru a pune cap la cap situațiile și învățămintele cu care ne-am ales din acest an.

A fost un an universitar foarte bogat în experiențe. Chiar dacă numărul seminariștilor  s-a micșorat mai mult ca oricând, acest lucru a constituit o provocare pentru a reflecta la necesitatea unei pastorații vocaționale susținute, iar pentru seminarițti a fost o șansă pentru a întelege că fiecare este important și că responsabilități există și trebuie asumate. Într-o familie prea numeroasă este mai ușor să ne ascundem unii îndărătul celorlalți, dar când suntem mai puțini, este mai simplu și mai spontan să ne privim în ochi...

Am pășit împreună cu întreaga biserică meditând la figura și spiritualitatea Sf. Pavel. Catehezele săptămânale ale părinților spirituali ne-au susținut în acest demers, și îndeosebi pelerinajul din luna Mai la Roma, la mormântul apostolului, ne-au făcut să regăsim mai vie și mai concretă figura sa. Iar în filigrană, ne-am amintit ca acum 60 de ani, Biserica noastră trecea prin clipe de încercare ale persecuției comuniste. Am resimțit și în lunile Ianuarie/Februarie fiorul tradiției în fața unui Stat cu principii neclare, când în frunte cu Arhiepiscopul nostru major, am ținut o zi de post pentru ca legea românească sa nu restricționeze din nou Biserica noastră. Iar mai apoi, am participat în Mai la deja familiarul pelerinaj la Sighet, la cimitirul săracilor.

Anul trecut, sub semnul unei intense pastorații, s-a ieșit în parohii așa cum niciodată înainte nu s-a mai făcut. S-au resimțit aspectele pozitive, stimulentele, învățămintele și experiența acumulată, dar și oboseala și uneori lipsa de mijloace. Dar oricum neștiind dacă în parohiile ce ne-au primit cu multă generozitate am reușit să lăsăm “semne”, în sufletele noastre, întâlnirile cu copiii, tinerii și credincioșii noștri în general, rămâne de neșters amintirea în rugăciune și chemarea continuă la concretețe și realitate.

Maica Sfântă ne-a însoțit cu prezența ei maternă: am simțit-o mai frumoasă ca nicicînd în pelerinajul din luna noiembrie la Lourdes, dar și în toate “evenimentele mariane”din casă: încheierea jubileului Lourdes și sfințirea grotei din curtea noastră în decembrie, devoțiunile din luna mai și toată rugăciunea constantă din timpul anului. Prin grija Pr. Emil Ember ne-am bucurat în mod invariabil de invitați care ne-au vorbit despre probleme legate de apărarea vieții și de chestiuni matrimoniale.

S-au primit trepte și grade în intinerarul de formare al fiecarei clase : în 6 decembrie 2008, Preasfințitul a acordat la Catedrală, anului III lectoratul iar anului IV ipodiaconatul; pe 25 martie a.c., i-a înveșmântat pentru prima oară cu reverendă pe cei din anul I, iar în 19 mai, a primit din partea celor din anul II cererea de admitere între candidații la diaconat și preoție, chiar la Roma, pe mormântul Sf. Pavel.

Spicuind în mare, acestea au fost câteva dintre momentele principale ale anului universitar deja încheiat. Despre trecut, aducând mulțumire Domnului, multe se pot spune; cât despre viitor, rămâne sa-l privim așa cum Pronia ni-l va încredința. Vom începe în octombrie noul an reflectând în anul sacerdotal la misterul preoției (ce temă providențială pentru un Seminar teologic!). Iar mai apoi, o știm deja de pe acum, vom resimți lipsa fr. Lucian Leș, formatorul anilor III-IV care își încheie mandatul după patru ani de activitate ca educator între noi, și după 16 ani de prezență efectivă în seminar (ca elev, seminarist și apoi îndrumător). Până acum a fost în suflet un tată pentru mulți, pentru ca de acum să se dedice misiunii de tătic al micuțului său David, ce stă să vină pe lume. Îi mulțumim din suflet! Firește, vom căuta și alte ocazii pentru a-i arăta gratitudinea noastră.

Pentru el și pentru toate, Domnul să fie lăudat!

 

 

Pr. Cristian SABĂU

RECTOR

2009-06-30