Home / Stiri

ŞTIRI

Sfânta şi Marea Joi

În Sfânta şi Marea Joi, noi, credincioșii, ne-am unit în rugăciune cu arhiereul nostru, PS Virgil, în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, pentru a rememora două evenimente mântuitoare: Sfânta spălare a picioarelor ucenicilor de către Domnul și Învățătorul lor și Cina cea de Taină (Euharistia).

Vecernia, în toată Săptămâna Mare, se săvârşeşte dimineața, astăzi fiind celebrată, împreună cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, de Preasfinţitul Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoţi şi animată de corul Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile, Grigore şi Ioan” din Oradea.

Ca și în alte biserici, slujba „spălării picioarelor” se practică în fiecare an și în catedrala „Sfântul Nicolae” din Oradea și are ca fundament textul biblic din Evanghelia dupa Ioan, capitolul 13. Transpunând în fapt exemplul lui Isus, care și-a plecat genunchii în faţa apostolilor la Cina cea de Taină, Preasfințitul  Virgil Bercea  a spălat şi a sărutat picioarele a doisprezece credincioşi și seminarişti, transmițând astfel un mesaj de pace şi umilinţă. Semnificaţia acestui gest nu este doar o spălare a trupului, ci mai ales o curăţire a sufletului de praful păcatelor. Trăind cu credință profundă Sfintele şi Mântuitoarele Patimi ale Domnului Isus Cristos, să ajungem astfel împreună cu El la strălucirea Învierii!

Cristi NEAGOE

Anul III

Galerie media (15)

2017-04-13