Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii români-uniți din Oradea prezenți la dezvelirea bustului Episcopului Greco-Catolic Samuil Vulcan, la Beiuș

Vineri, 12 octombrie 2018, comunitatea Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, împreună cu Părintele Rector, Anton Cioba și Vicarul General, Părintele Mihai Vătămănelu, au dat curs invitației de a participa la festivitățile aniversare ale celei dintâi școli medii românești de la Brazda de Vest, Colegiul Național „Samuil Vulcan” din Beiuș, instituție ce a celebrat 190 de ani de existență.

Manifestările dedicate marii sărbători au avut ca scop central comemorarea amintirii ctitorului colegiului, episcopului greco-catolic de Oradea, Samuil Vulcan, cât și, totodată, a iluștrilor profesori care au reușit a duce pe noi culmi prestigiul primului colegiu românesc din partea vestică a țării.

Apogeul evenimentului l-a reprezentat dezvelirea bustului patronului spiritual al școlii, donație a fostului elev al colegiului, actual europarlamentar bihorean, Emilian Pavel. Programul s-a continuat cu slujba de „Te Deum”, celebrată de Vicarul General, Părintele Mihai Vătămănelu, Protopopul Beiușului, Părintele Zorel Zima, respectiv Părintele Rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, acompaniați de vocile înălțătoare ale tinerilor seminariști. Slujba s-a continuat cu binecuvântarea și sfințirea bustului episcopului-cărturar, iar apoi cu vorbele de mulțumire ale celor doi directori ai colegiului, cât și ale donatorului statuii.

Manifestările evenimentului au fost încheiate de către elevii renumitei școli istorice, tinerii punându-și în valoare calitățile promovate de către colegiu și susținând un spectacol artistic pe cinste, pe scena Casei de Cultură, lăsându-i pe toți participanții profund impresionați.

Odată cu finalizarea sărbătorii, comunitatea seminariștilor s-a îndreptat într-o vizită pastorală în Parohia Ioaniș, parohie păstorită de Părintele Mircea Boța. Acesta le-a mărturisit tinerilor seminariști greutățile întâmpinate de dânsul pentru reactivarea parohiei. Astfel, după scurt timp de la hirotonirea acestuia, ca preot nou sfințit, a fost trimis, în anul 1994, în satul Ioaniș, unde a celebrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în curtea unui credincios, până la venirea iernii, când s-a mutat împreună cu puținii enoriași într-o cameră pe care au transformat-o în capelă, până în anul 2000. Din anul 2000 până în prezent, părintele, împreună cu enoriașii săi au reușit să cumpere o casă parohială și să pună bazele noii Biserici, ce a fost ridicată și sfințită, prin mila lui Dumnezeu, în mai puțin de un an (din toamna anului 2001 până în 2 iunie 2002). Surpriza și, implicit, reușita cea mai mare a părintelui a fost transformarea celor mai vajnici adversari în cei mai de seamă și implicați credincioși.

Totodată, seminariștilor le-a fost prezentat viitorul centru de zi „Sfântul Martin” din Ioaniș, edificiu construit la inițiativa Asociației Caritas Eparhial Oradea. Scopul acestei construcții va fi educarea tinerelor minți din sat, pentru a preveni riscul ridicat, la momentul actual, de abandon școlar.  Astfel, Caritas Eparhial Oradea continuă misiunea începută și desfășurată pe parcursul multor ani la Ioaniș de către Surorile minime ale Reginei Purgatorului, care au avut o comunitate la Beiuș. Centrul de la Ioaniș se va adresa unui număr de 50-80 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 16 ani, oferindu-le șansa de a mânca o masă caldă, de a fi educați, primind ajutor în efectuarea temelor pentru școală și meditații și de a avea un viitor format frumos prin activități recreative și de creație. După cum mărturisea Președintele Asociației Caritas Eparhial Oradea, Părintele Olimpiu Todorean „prin activităţile desfăşurate la Centru, dorim să-i învăţăm pe copii să devină persoane autonome, corecte, cinstite şi responsabile, să se respecte pe sine şi pe ceilalţi”.

În final, îi cerem bunului Dumnezeu să ne dăruiască tuturor dragostea față de memoria înaintașilor noștri, fapt exprimat cel mai bine prin cuvintele Papei Benedict al XVI-lea: „cine nu are memorie nu are viitor”. Totodată, îi cerem putere și înțelepciune pentru parohul Parohiei Ioaniș, spre a-și putea păstori cât mai bine parohia, cât și pentru formatorii noului centru „Sfântul Martin”, spre a reuși în frumoasa lor misiune de a forma viitoarele suflete ale zilei de mâine. Să ne rugăm și să ne încredințăm Preasfintei Fecioare Maria și să-i cerem să vegheze asupra noastră, ca prin intermediul ei să primim haruri și binecuvântări de la Tatăl Ceresc.

 

Alex-Dominic CHIVARI

Anul I

Galerie media (10)

2018-10-15