Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii orădeni în vizită la Zalău

Perioada Triodului este calea pe care trebuie să o parcurgă omul pentru a se învrednici să participe la marea taină a Răstignirii şi Învierii Domnului. Înainte ca „sărbătoarea vieții” să se sfârșească și ușile cămării de nuntă să se închidă, creștinul trebuie să se grăbească pe singura cale cu putință pentru întoarcerea în rai: asceza, însoțită de căință, de lacrimi și de faptele milosteniei. În perioada Triodului, Biserica noastră Orientală ne învaţă că, pentru a ne pregăti cum se cuvine, trebuie să urmăm un drum greu, în trepte, un urcuş spiritual al fiecăruia dintre noi, la capătul căruia ne aşteaptă bucuria Învierii.

Urmând acest parcurs al pregătirii și creșterii spirituale, în zilele premergătoare Postului Mare, mai exact sâmbătă 29 februarie și duminică 1 martie, comunitatea Seminarului „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, s-a unit în rugăciune atât fizic cât și spiritual, parohiei „Sfânta Familie” și respectiv parohiei „Sfinții Petru și Pavel” din Zalău.

La sosirea în Zalău, seminariștii în frunte cu părintele rector Anton Cioba, au fost întâmpinați cu multa căldură și bucurie de către părinții parohi, alături de întreaga comunitate pe care aceștia o păstoresc.

Luna Februarie este specială deoarece este dedicată persoanelor consacrate, astfel s-a dorit concluderea acestei luni cu un moment de rugăciune pentru vocații, la inițiativa surorilor „Sfintei Inimi a lui Isus” în colaborare cu parohia „Sfânta Familie”. Prin urmare, activitatea desfășurată sâmbătă seara în parohia „Sfânta Familie” a avut ca motto: „Iată-mă, trimite-mă pe mine!” (Is. 6,8). Seara a debutat cu rugăciunea rozarului recitată de către copiii și tinerii prezenți, moment în care cei mai mici au adus la picioarele Sfintei Fecioare lumânări, simbol al flacărei credinței din inimi și flori, simbol al dăruirii. A urmat apoi vizionarea unui fragment video ce cuprindea marturia de viață consacrată a surorii dominicane Maris Stella, fiecare participant fiind astfel invitat să mediteze la propria vocație, ca răspuns pozitiv la chemarea lui Dumnezeu. Seara a fost încununată de celebrarea Sfintei Liturghii de către părintele Anton Cioba alături de un sobor de preoți și animată de către seminariștii orădeni alături de tinerii de la Sanctuarul Marian din Oradea împreună cu cei din parohia „Sfânta Treime” din Șimleu și tinerii din Zalău. La finalul Sfintei Liturghii, a urmat mărturia vocațională a părintelui franciscan Iulian Robu, rector al Sanctuarului Eparhial „Maica Domnului” din Oradea. Seara s-a încheiat cu celebrarea unui moment de Adorație Euharistică, iar mai apoi a urmat o agapă frățească unde credincioșii, preoții și seminariștii au avut ocazia de a socializa și de împărtăși experiențele de credință.

Ziua de duminică, 1 martie, a fost marcată prin celebrarea Sfintei Liturghii la Biserica „Sfinții Petru și Pavel” animată fiind de corul Seminarului „Schola Cantorum”, dirijat de către Maestrul Radu Mureșan.

Slujba Sfântului Maslu a fost celebrată duminică seara în aceași parohie de către un sobor de preoți și a reprezentat pentru toți cei prezenți un adevărat moment de bucurie și hrană spirituală, Biserica fiind plină de credincioși dornici de a se uni în rugăciune alături de preoții și seminariștii prezenți care s-au rugat pentru vindecarea trupului și a sufletului. Pe lângă rugăciunile de vindecare s-au citit cele 7 Evanghelii specifice Sfântului Maslul și cele 7 fragmente epistolare la finalul cărora s-au făcut cele 7 ungeri în numele Sfintei Treimi.

Dorim să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile primite, dar și tuturor celor implicați în buna desfășurare a momentelor de rugăciune, în special părinților parohi, Florin Bertean, Mărieș Simion, Valer Părău, Ciprian Robotin, persoanelor consacrate dar și tutoror celor care au participat la aceste zile de rugăciune.

Gabriel Nicolae POP

Andrei ALEXA

Anul I

Galerie media (15)

2020-02-29