Home / Stiri

ŞTIRI

Seminariștii greco-catolici români s-au întâlnit la exerciții spirituale

În fiecare an, în perioada Postului Mare, comunitatea Seminarului Sfinții Trei Ierarhi din Oradea, se detașează de activitățile lor obișnuite și profită de câteva zile de reculegere spirituală, dedicându-se astfel în totalitate rugăciunii și meditației, ideale în ceea ce privește pregătirea spirituală  pentru întâmpinarea Sărbătorii Învierii Mântuitorului. Anul acesta, exercițiile spirituale alese au fost după modelul elaborat de Sfântului Ignațiu de Loyola.

Exercițiile spirituale clasice pornesc de la Sfântul Ignațiu, care a scris o carte despre ele în 1552 și le-a perfecționat în 1558. Cartea debutează cu întrebarea fundamentală: „De ce ne-a creat Dumnezeu?” Obiectivul exercițiilor, în gândirea Sfântului Ignațiu, reprezintă ordonarea vieții după planul lui Dumnezeu, pentru că omul a fost creat pentru a-l sluji pe Dumnezeu și doar astfel poate el să își câștige mântuirea. Acesta recomanda  ca exercițiile să se desfășoare într-un alt loc decât mediul obișnuit. Se foloseau în acest sens „case de exerciții”, unde liniștea ajuta la desfășurarea reculegerii.

Prin urmare, luni 15 aprilie, drumul formativ al seminariştilor s-a intersectat cu cel al călugărilor iezuiți din Cluj-Napoca, acest drum fiind unul spiritual care a avut ca destinație esența vocației fiecărui seminarist, acolo unde se găsește rugăciunea, meditația și relația cu Dumnezeu. Acest itinerariu spiritual a fost călăuzit de Pr. Marius Taloș și a avut loc la Centrul Spiritual Manresa din Cluj-Napoca. Centrul Manresa și Casa de Noviciat prezent în cadrul complexului se înscriu în tradiția prezenței de mai multe veacuri a Societății lui Isus pe teritoriul României de astăzi și se dorește a fi o deschidere înspre veșnica noutate pe care Biserica o zidește sub acțiunea Spiritului Sfânt.

Noutatea din acest an a exercițiilor spirituale nu a constat doar în modelul exercițiilor spirituale puțin diferit față de cel obișnuit, ci și în faptul de a petrece acest timp spiritual alături de frații noștri seminariști de la Seminariile din Blaj, respectiv Cluj Napoca. Exercițiile s-au desfășurat pe parcursul a trei zile, pline de meditații urmate de momente de rugăciune, reculegeri, colocvii, spovezi și alte activități comunitare.  

În prima zi de exerciții spirituale, Pr. Marius Taloș a ținut o meditație introductivă în care a prezentat modul în care se desfășoară exercițiile spirituale ignațiene, care sunt caracteristicile lor și care sunt primii pași de urmat pe acest drum spiritual.

„Prin exerciții spirituale se înțelege orice mod de a-ți examina conștiința, de a medita, de a contempla, de a te ruga vocal sau mental și orice alte operațiuni spirituale. Tot așa cum mersul pe jos și alergarea sunt exerciții fizice, numim exerciții spirituale orice fel de pregătire și dispunere a sufletului pentru a îndepărta de la sine toate afecțiunile dezordonate și, după ce le-ai îndepărtat, să cauți și să găsești voința divină în dispoziția vieții tale, în vederea salvării sufletului tău.”-  în acest mod ne-a explicat Pr. Marius ce sunt exercițiile spirituale. Acesta a precizat că în viața spirituală nu se poate merge după o rețetă prescrisă ci după anumite repere. A vorbit și despre cele șapte puncte fundamentale în ceea ce privește exercițiile spirituale: oprirea fizică, oprirea de la vorbit (silentium), oprirea/liniștirea gândurilor, oprirea de la păcat (spovada ca “duș” spiritual), oprirea de la ceea ce mă duce la păcat, stasis – rugăciunea ca stare și anastasis – rugăciunea ca pregustare a Învierii.

În cea de a doua zi, tema meditațiilor a fost viața Patriarhului Iosif în Vechiul Testament, mai exact cum ajunge acesta de la visător la a fi slujitor al Domnului. Visul slujirii Domnului îl avem fiecare dintre, dar ceea este fundamental este faptul de a conștientiza că înainte de a fi visul nostru, Cristos Dumnezeu este cel care visează în noi. În ceea ce privește rugăciunea, Pr. Marius evidenția un aspect: „Roagă-te cum poți ca să ajungi să te rogi așa cum trebuie; la fel este și în ceea ce privește trăirea vieții spirituale.” Acesta accentua și ideea unei vieți spirituale care se realizează prin acțiuni. Cel mai important este să facem diferența între visul pe care îl avem o viața întreagă și visul căruia îi dedici o viață întreagă pentru a-l realiza. S-a discutat și despre tipurile de ispite, despre plăcerile care te rup de adevărata comuniune cu Dumnezeu, despre iertare și împăcare. La finalul fiecărei meditații, comunitatea mergea în capelă unde meditația continua, fiind îmbinată cu rugăciunea. Fiecare seminarist a fost invitat să se traspună în situațiile întâlnite în Sfânta Scriptură.

În ultima zi de meditații, rolurile s-au inversat; meditația a continuat să fie ghidată de către Pr. Marius dar, de data aceasta, seminariștii au trebuit să o clădească. S-a analizat în oglindă viața și trăirea spirituală a Patriarhului Iosif cu cea a Sfântului Iosif, purtătorul de grijă a Mântuitorului; doi Iosifi, un singur Dumnezeu. După modelul Ignațian, seminariștii au surprins pe coloane, asemănările și deosebirile dintre cele două personaje biblice, dar și legătura dintre cei doi Iosifi și Mântuitorul Isus Cristos.

Exercițiile spirituale s-au concluzionat miercuri seară, când comunitatea de seminariști s-a îndreptat spre Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Față din Cluj-Napoca, unde au participat la Sfânta Liturghie a Darurilor înainte sfințite, oficiată de către Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, Ierarh greco-catolic de Cluj-Gherla și animată de către corul seminariștilor clujeni. La finalul Sfintei Liturghii seminariștii s-au bucurat de un bonus: o cateheză susținută de PS Florentin premergătoare Sfintelor Paști. La întoarcerea în Centrul Manresa, a avut loc o agapă frățească urmată de momente de împărtășiri.

Dorim să mulțumim Bunului Dumnezeu pentru harurile primite, dar și tuturor celor implicați în buna desfășurare a exercițiilor spirituale, în special: Părintelui Marius Taloș, Părintelui Olivo, rectorilor și formatorilor celor trei seminarii și nu în ultimul rând colegilor de la Blaj respectiv Cluj Napoca.

Voi concluziona cu afirmația Papei Paul al VI-lea: „Practica exercițiilor spirituale constituie o pauză revigorantă și întăritoare pentru spirit, în mijlocul împrăștierii provocate de viața modernă atât de haotică, dar și o școală care și astăzi este de neînlocuit, ea conducând sufletele la o mai mare intimitate cu Dumnezeu, învățând iubirea virtuții și știința vieții, ca dar al lui Dumnezeu și ca răspuns la chemarea Sa” – afirmație ce rezonează cu trăirea resimțită pe parcursul zilelor de exerciții spirituale. Mulțumim și totodată ne rugăm Domnului (în modul în care am făcut-o înainte de fiecare meditație) să ne lumineze spre a pune în practică cele primite pe parcursul exercițiilor: „Tu care ești în mine, mai mult decât mine, fă-mă prezent prezenței Tale.”

Sergiu CHIRILOAEI,

ANUL II

Galerie media (35)

2019-04-19