Home / Stiri

ŞTIRI

RECENZIE - Episcop Ioan Suciu, Fecioara din Fatima, Editura Surorilor Lauretane, Baia Mare 2017

În anul 1943, PSS Ioan Suciu a publicat volumul „Fecioara din Fatima”, la împlinirea a 25 de ani de la apariţiile ce avuseseră loc în 1917. Mai târziu, îndeosebi după căderea comunismului, au apărut în România diferite alte prezentări ale evenimentelor întâmplate în localitatea portugheză, însă frumuseţea literară şi stilistică a scrierii episcopului greco-catolic a rămas greu de egalat.

În 2017, la aniversarea a 100 de ani de când Maica Domnului s-a arătat la Fatima, s-a dorit o nouă editare a cărţii Preasfinţitului Suciu. Însă, de când aceasta fusese publicată prima oară, au trecut aproape 75 de ani, timp în care s-au mai întâmplat şi s-au dezvăluit multe aspecte cu privire la apariţiile portugheze. În noua ediţie din 2017, prin grija pr. Cristian-Florin Sabău, a fost construit un aparat de note de subsol, în care informaţiile prezentate de către PSS Suciu au fost aduse la zi şi comparate critic cu cele prezente în alte izvoare. De asemenea, au fost inserate în textul original anumite adăugiri, bine demarcate, ce întregesc imaginea cronologică de ansamblu a evenimentelor.

La sfârşitul cărţii, pr. Sabău a anexat un studiu final. În acesta, sunt abordate diferite chestiuni teologice, filosofice, ştiinţifice, inter-religioase ori inter-confesionale ridicate de apariţiile de la Fatima. Studiul prezintă etapele istorice ale dezvăluirii şi receptării celor două elemente esenţiale: cererea de consacrare la Inima Neprihănită şi cel de-al  „Treilea Secret”. Propunând, de asemenea, câteva sublinieri de natură spirituală, studiul se încheie cu recenzii ale cărţilor despre Fatima apărute în limba română, precum şi ale filmelor care au ecranizat istoria acestor apariţii.

Volumul a apărut la Editura Surorilor Lauretane din Baia Mare. Cuprinde 496 de pagini de text şi 56 de pagini cu fotografii alb-negru şi color. Poate fi achiziţionat la preţul de 25 de lei.

2017-04-12