Home / Stiri

ŞTIRI

Primirea reverendei - 2017

În cadrul Sfintei Vecernii Arhierești din data de 28 Ianuarie 2017, am avut deosebita plăcere și binecuvântare să fiu alături de colegul din anul II, dl. Valeriu Valerian Ioan, pentru a primi reverendele, prin punerea mâinilor PSS Virgil Bercea, în Biserica Seminarului din Oradea. Reverendele au fost primite într-un moment de sărbătoare pentru întreaga comunitate greco-catolică din Oradea și anume cel al inaugurării Jubileului Seminarului nostru.

În data de 30 Ianuarie am sărbătorit împreună la Catedrala „Sfântul Nicolae” din centrul oraşului, hramul Seminarului Greco-Catolic „Sfinţii Trei Ierarhi, Vasile, Grigore şi Ioan”.

Reverenda sau „sutana”, cum mai este numită în Biserica Răsăriteană, este un veşmânt neliturgic purtat atât de preoţi, cât şi de viitorii preoţi (în cazul de faţă fiind vorba despre seminarişti), care are ca şi semnificaţie moartea omului vechi şi naşterea sufletească a noului om, înviat şi renăscut pentru a doua oară prin Cristos Mântuitorul. Pentru noi, cei nou înveșmântați, emoţiile au fost mari, fiind aşezaţi în faţa atâtor invitaţi din Biserica Catolică, veniţi pentru a sărbători împreună acest minunat eveniment.

Prin urmare, în urma atâtor ore de pregătire şi formare spirituală, ni s-a acordat dreptul şi binecuvântarea de a purta reverenda. În rândurile ce urmează doresc să prezint, succint, rolul şi semnificaţia acestui veşmânt neliturgic.

Reverenda, importantă datorită semnificaţiei. (...) reverenda nu trebuie absolutizată: nici ca haină, aşa cum nu trebuie absolutizat nici un model anume. Reverenda nu este importantă în sine (esenţa preoţiei, a harului şi a lucrării clericului în biserică şi pe stradă – nu stă în materialul ei), ci prin semnificaţia cu care aceasta este purtată. Vedem foarte bine că în societatea contemporană nu haina contează, ci spiritul omului, ceea ce are de transmis el prin fapte. (…) Trebuie ţinut un echilibru: harul nu stă în reverendă, reverenda ajută însă la păstrarea harului.

Aşadar, primirea reverendei pentru noi a fost un dar venit prin mâna Preasfințitului Virgil Bercea, prin îndrumarea formatorilor noştri şi cu lucrarea Spiritului Sfânt, care ne-a chemat şi ne-a îndreptat pe acest drum, îngust şi plin de încercări, spre Sfânta Taină a Preoţiei.

Ne încredem în harul divin şi ne bazăm pe sprijinul oferit de formatorii noștri care ne călăuzesc şi ne sprijină în credinţă, în formarea noastră ca viitori preoţi ai lui Cristos.

În concluzie, este de precizat faptul că Primirea Reverendei este primul pas pe care trebuie să-l parcurgi odată ajuns la Şcoala lui Cristos, pe drumul seminaristului spre Sacramentul Preoţiei, aceasta trebuind să fie purtată cu umilință, asemenea Îmbrăcămintei Mântuitorului.

 

Cristian CIULEA

 Anul I

Galerie media (10)

2017-01-28