Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinajul seminariștilor orădeni în Maramureș

Aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că ne-a învrednicit ca și în acest an să participăm la Pelerinajul anual de la Sighet în memoria episcopilor martiri. Anul acesta pelerinajul a fost pus sub semnul pregătirii pentru venirea Sfântului Părinte Papa Francisc în România și a beatificării celor șapte episcopi care au murit în faimă de martiri, eveniment ce se va desfășura la Blaj, în data de 2 iunie. La Sfânta Liturghie din Cimitirul săracilor, cuvântul de învățătură l-a rostit PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, care ne-a reamintit suferința și jertfa care stă la temelia Bisericii noastre Greco-Catolice.

Cu prilejul pelerinajului la Sighet, am vizitat Memorialul durerii unde Părintele Marius Vișovan ne-a întâmpinat și a fost bucuros să ne prezinte din cunoștințele sale despre istoria Memorialului și a persoanelor care au fost acolo. Printre cei deținuți acolo a fost și tatăl dânsului, multe informații pe care le-a prezentat provenind din ceea ce a auzit de la tatăl său.

După vizita la Memorial comunitatea seminarului nostru s-a îndreptat spre localitatea Strâmtura unde Pr. Dani Piț, paroh al Parohiei din Strâmtura, absolvent al seminarului de la Oradea, avea să ne introducă în istoria, cultura și tradițiile Maramureșului istoric. Preacucernicul părinte ne-a prezentat prima biserică din sat care are o vechime de peste 400 de ani. Seminariștii au vizitat și noua biserică unde părintele paroh a prezentat realitățile parohiei, urmând ca la încheiere seminariștii să respecte tradiția de a cânta Lumină Lină în bisericile pe care le vizitează.

Duminică 12 mai 2019 seminariștii orădeni au animat Sfânta Liturghie de la Rozavlea unde Pr. Anton Cioba, rector al seminarului “Sfinți Trei Ierarhi Vasile Grigore și Ioan” Oradea a ținut cuvântul de învățătură. Părintele rector ne-a vorbit despre cinstea și darul de care mironosițele femei s-au învrednicit pentru faptul că au fost primele care au pornit în căutarea lui Hristos. Au fost primele care au primit veste învierii. Părintele ne-a vorbit despre faptul cum femeia aduce mărire lui Dumnezeu prin naștere de prunci, prin creșterea lor în spirit creștin, prin îngrijirea casei, a copiilor și a soțului. A mai subliniat și faptul că trebuie să trăim cu încredere și fără îndoieli pentru că Dumnezeu are soluție la problemele noastre înainte ca ele să se ivească.

După Sfânta Liturghie am vizitat Parohia de la Bârsana, unde Pr. Sebastian Bersan, parohul locului, ne-a întâmpinat cu bucurie și ne-a oferit posibilitatea de a vedea biserica. Totodată ne-a împărtășit provocările și binecuvântările întâlnite într-o parohie.

Mulțumind Domnului pentru toate binecuvântările și cunoștințele noi acumulate, ne-am îndreptat spre Oradea mai bogați atât spiritual cât și intelectual.  

Gabriel PINTEA

Anul IV

Galerie media (60)

2019-05-11