Home / Stiri

ŞTIRI

Pelerinajul încrederii pe pământ – Madrid, 2018/2019

Un grup de opt seminariști orădeni în frunte cu părintele rector Anton Cioba, au participat în perioada 28 decembrie 2018 - 01 ianuarie 2019, la Pelerinajul Încrederii pe Pământ, cum este numită Întâlnirea Europeană a Tinerilor organizată an de an de comunitatea călugărilor de la Taizé, Franța în orașele mari din Europa. Anul acesta întâlnirea a fost organizată în capitala Spaniei, Madrid.

Comunitatea călugărilor din Taizé este o comunitate monastică creștină de bărbați care viețuiește în satul Taizé, Saône-et-Loire, Bourgogne, Franța. Aceasta a fost inițiată de fratele Roger în anul 1940. În fiecare an milioane de tineri participă la programul organizat de călugări la mănăstirea, devenită centru european de întâlnire a tinerilor. Programul durează câte o săptămână și cuprinde activități spirituale, culturale, sociale și ecumenice. Pe lângă programul de acasă de la ei, călugării organizează, între Crăciun și Anul Nou o întâlnire europeană la care participă zeci de mii de tineri, într-unul dintre marile orașe ale Europei. Tinerii se întâlnesc pentru a deveni purtători ai comuniunii în rugăciune, pentru a descoperi alte culturi, pentru a înnoda noi prietenii și pentru a sărbători Anul Nou într-un mod deosebit. În fiecare dintre aceste întâlniri, una dintre experiențele memorabile este ospitalitatea, atât pentru tinerii participanți, cât și pentru cei care le deschid ușa.

La Madrid, grupul nostru a fost primit în parohia „San Damaso” de către părintele Ron, parohul comunității și de către părintele Sebastian. O parte a grupului a fost cazată în casa parohială iar o altă parte în sânul unor familii din parohie. Desfășurarea programului de dimineață a început prin participarea tuturor tinerilor la rugăciunea de dimineață urmată de o serie de activități și discuții pe grupuri, bazate pe anumite texte biblice.

Câteva dintre temele abordate sunt: „Ospitalitatea lui Dumnezeu”, „Atenția la prezența lui Hristos în viețile noastre”, „Primirea darurilor și acceptarea limitelor”, „Biserica - loc al prieteniei” și „Generozitate în ospitalitate”.

După activitățile din parohie, tinerii au participat la workshop-uri pe diferite teme, organizate în oraș. Seara se încheia cu cina și rugăciunea comună urmată de meditația fratelui Alois, organizate la Feria de Madrid.

La cumpăna dintre ani, tinerii din parohia „San Damaso” s-au rugat împreună pentru pace: „Spirite Sfinte, ajută-ne să aducem pacea unde se află opoziție și să facem vizibilă, prin viețile noastre, o reflexie a compasiunii lui Dumnezeu.” Apoi a avut loc un „Festival al națiunilor” unde grupurile participante au prezentat câte un dans sau un cântec specific țării din care provin. Aflați la Madrid, seminariștii s-au bucurat să poată întâlni comunitatea greco-catolică românească din localitate. Așadar, în ziua de duminică 30 decembrie au participat la Sfânta Liturghie în Parohia greco-catolică românească „Botezul Domnului” din Madrid, al cărei păstor este părintele Vasile Buda. La finalul Sfintei Liturghii, seminariștii au încântat comunitatea cu un concert de colinde, apoi au luat prânzul împreună cu ei.

Întâlnirea Europeană a Tinerilor a adus roade bogate în viețile tinerilor participanți. Următoarea va avea loc în Varșovia, Polonia, în perioada 28 decembrie 2019 - 01 ianuarie 2020, aceasta urmând să fie cea de-a 42-a întâlnire.

Patrik NAGY,

Anul II

Galerie media (15)

2019-02-10