Home / Stiri

ŞTIRI

Paraclisul Maicii Domnului la grota din Curtea Seminarului. Instalarea noului Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Oradea

După cum se știe, în Biserica noastră luna mai îi este dedicată Preacuratei Fecioare Maria. Conform unei tradiții împământenite de mai mulți ani, Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a oficiat Paraclisul Maicii Domnului la grota din curtea instituției. Slujba Paraclisului a fost prezidată de părintele rector Anton Cioba. A fost prezent Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea, împreună cu un sobor de preoți, care împreună cu credincioșii prezenți au lăudat-o într-un glas pe Maica Domnului.

În cadrul acestui eveniment, PS Virgil Bercea, l-a instalat în funcție pe noul Vicar Judecătoresc al Eparhiei de Oradea, părintele Răzvan Iacob Vasile. Acesta a fost numit prin Decretul Episcopal nr. 443, din data de 28.05.2019. Părintelui Răzvan i-a fost oferită crucea pectorală și bedernița, ca semne distinctive pentru această funcție.

Venerația pe care Biserica o datorează și o dă Maicii Sfinte este motivată de maternitatea ei divină, ea rămânând permanent unită cu Hristos. Biserica o venerează pe Maria pentru că ea a trăit slujindu-L pe Fiul lui Dumnezeu, pentru că l-a urmat pe Hristos în modul cel mai autentic, pentru că e prima creatură glorificată de Domnul. Cu ea a început nu numai realitatea Bisericii, ci și realitatea mântuirii eshatologice. Dumnezeu a ales-o pe Sfânta Fecioară pentru planul Său de mântuire. Iubirea Lui a realizat în dânsa lucruri minunate. A o venera pe Maria este o datorie nobilă a poporului lui Dumnezeu; devoțiunea față de ea este un mijloc sigur de a merge la Hristos Isus. În acest plan divin al recreării supranaturale, Maria nu este element aparte sau izolat în Biserică. Persoana, viața și misiunea ei sunt absolut subordonate Preasfintei Treimi, misterului lui Hristos și slujirii Bisericii.

Viața și misiunea Mariei, o realitate concretă, activă și fecundă în organismul eclezial, caută să reproducă în fiii iubirii sale materne trăsăturile spirituale ale Fiului său unic. Ea ajută poporul lui Dumnezeu să combată cu tărie păcatul și să cultive starea harului, adică comuniunea cu Dumnezeu Tatăl, comuniunea cu Hristos și locuirea permanentă a Spiritului în noi. Datorită acestei participări active și responsabile la planul de mântuire al Tatălui și la misterele vieții lui Hristos, Fecioarei din Nazaret îi revine un loc deosebit în cadrul cultului creștin. Astfel înțeleasă, devoțiunea mariană n-a prezentat niciodată și nu prezintă pericolul de a-L înlocui pe Spiritul Sfânt sau pe Hristos Domnul, în Biserică.

La finalul Slujbei Paraclisului, care a fost animată de către Corul Schola Cantorum, al seminarului nostru, dirijat de maestrul Radu Mureșan, Preasfințitul Virgil a mulțumit tuturor pentru prezență, menționând  cu această ocazie, punerea sub ocrotirea Sfintei Fecioare a pelerinajului Eparhiei de Oradea la Blaj, în 2 iunie, unde Papa Francisc, va celebra Sfânta Liturghie, pe Câmpia Libertății și îi va beatifica pe cei șapte episcopi greco-catolici martiri.

Patrik NAGY

Anul II

Galerie media (15)

2019-05-29