Home / Stiri

ŞTIRI

O mână de ajutor pentru Centrul medico-social de psihiatrie Nucet

 Pe la începutul acestui an, doamna profesoară Oana Tuduce a lansat Campania „SOS  - împreună putem schimba viața celor 180 de beneficiari ai Centrului Medico-Social de Psihiatrie Nucet!”. În campania umanitară au fost implicate următoarele instituții: Seminarul Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi Vasile, Grigore și Ioan” din Oradea, Parohia și Liceul Don Orione din Oradea, Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu din Oradea, Caritas Eparhial Oradea, ASTRU Oradea, AGRU Oradea și EduBiz.

Unitatea de Asistență Medico-Socială de Pshiatrie din Nucet, instituţie publică înfiinţată în anul 2003, în prezent în subordinea Consiliului Judeţean Bihor, oferă servicii socio-medicale de psihiatrie pentru 180 de beneficiari, cetăţeni ai judeţului Bihor şi are ca scop principal asigurarea de servicii socio-medicale de specialitate care să răspundă nevoilor pacienților în complexitatea lor. Unitatea dorește să prevină marginalizarea şi excluderea socială a persoanelor cu dezabilități psihice și prin diverse metode şi programe de reabilitare încearcă să realizeze reintegrarea acestora în societate.

Beneficiarii unității sunt persoane cu afecţiuni psihice de la nivel mediu la nivel grav, persoane cu handicap psihic, bolnavi cronici aflaţi într-o situaţie de risc social, majoritatea fiind lipsiţi de locuinţe proprii, resurse materiale; majoritatea sunt părăsiţi sau lipsiți de familii sau rude care să-i ajute să-şi dezvolte capacităţile şi aptitudinile necesare depăşirii situaţiei inevitabile de marginalizare şi excludere socială.

În cadrul campaniei s-au colectat pentru acest centru materiale pentru terapie ocupațională (jucării, mingi, cărți, CD-uri cu muzică, etc), haine, lenjerii de pat și suplimente alimentare (vitamine și minerale).

Aceste colecte s-au făcut în perioada 22 februarie 2018 – 13 martie 2018, în mai multe centre cum ar fi Seminarul Greco-Catolic, Liceul Greco-Catolic, Liceul Don Orione, etc. Voluntarii și animatorii care fac parte din asociațiile colaboratoare s-au întâlnit de mai multe ori în perioada pregătitoare pentru a organiza și a ajuta la colectarea și trierea materialelor primite din donații.

Vineri 16 martie 2018, au pornit către Nucet un grup de seminariști însoțiți de Pr. Anton Cioba, rectorul seminarului și membrii ASTRU Oradea însoțiți de Pr. Ștefan Madarasi, asistentul spiritual al asociației, doamna Oana Tuduce și Pr. Florian Gui împreună cu un frate de la Don Orione.

Acolo am fost întâmpinați de doamna directoare a centrului, Livia Chira, care ne-a făcut pentru început un tur al instituției, după care am descărcat materialele colectate și stocate în trei mașini și un camion. Apoi, la „Casa Cristiana”, ni s-a prezentat pe scurt istoria centrului de la Nucet precum și dificultățile financiare și lipsurile materiale pe care le întâmpină centrul.

În jurul orei 15.00 am fost întâmpinați în Parohia Greco-Catolică din Băița de un grup de credincioși în frunte cu părintele paroh Marcel Rostaș unde, conduși de părintele rector, ne-am rugat împreună Calea Crucii. La finalul rugăciunii am fost invitați la o mică agapă frățească pe care credincioșii parohiei au pregătit-o cu mult drag.

Întorși la Centrul din Nucet, ne-am împărțit în două echipe de animatori: fetele pe secția de femei iar băieții pe secția de bărbați. Astfel între orele 16.00 și 18.00, pe cele două secții s-au desfășurat atât activități educative cât și jocuri de care beneficiarii s-au bucurat foarte mult. Pentru cooperarea de care au dat dovadă, beneficiarii au fost recompensați cu fructe, dulciuri și suc.

Cu siguranță impresia lăsată a fost una pozitivă, dovadă fiind mărturia unei asistente care a spus că nu i-a mai văzut pe pacienți atât de fericiți de foarte mult timp. La ieșirea din secție, doamna directoare ne-a mulțumit pentru implicare, lăsând o ușă deschisă cu privire la legăturile noastre cu centrul de la Nucet. Apoi ne-am întors în Oradea la Seminarul Greco-Catolic unde a avut loc un schimb de opinii între toți participanții precum și o relatare a experienței fiecăruia. În urma împărtășirii experiențelor trăite, unii și-au exprimat dorința de a continua raporturile cu Centrul Medico-Social de Psihiatrie Nucet.

Mulțumim în primul rând lui Dumnezeu pentru că ne-a ajutat să aducem un zâmbet pe buzele acestor oameni mai puțin norocoși. De asemenea, mulțumim tuturor celor care au ajutat prin orice fel de mijloace la realizarea acestei campanii. Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Patrik NAGY

Lucian HRENYUK

Anul I

Galerie media (10)

2018-06-15