Home / Stiri

ŞTIRI

Noaptea Arestărilor Episcopilor Martiri

În seara de 28 octombrie a anului 1948, episcopii greco-catolici au fost arestați rând pe rând de Securitate pentru faptul că se dorea cu orice preț scoaterea Bisericii Române Unite în afara legii, de către regimul comunist. Ofensiva explicită a guvernului de a înlătura capii Bisericii Greco-Catolice a fost începutul a ceea ce avea pe urmă să fie una din cele mai negre perioade din istoria acestei Biserici.

Începând cu acea seară, episcopii Valeriu Traian Frențiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Bălan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie și Tit Liviu Chinezu au fost arestați, rând pe rând, și duși la Dragoslavele, pe urmă la mănăstirea Căldărușani care a fost transformată ulterior în lagăr, iar mai apoi la Sighet, unul din cele mai crunte locuri de detenție din perioada comunismului.

În 28 octombrie 2014, la 66 de ani de la evenimentul arestării episcopilor greco-catolici, în biserica Seminarului nostru, seminariștii împreună cu formatorii au organizat un moment de reculegere spirituală în cinstea celor care au dat mărturie cu prețul martiriului lor despre credința în Cristos, în Biserica Catolică și în Sfîntul Părinte Papa.

Comemorarea a început cu o scurtă introducere a părintelui rector Anton Cioba, care ne-a explicat importanța și însemnătatea acestei date în istoria contemporană a țării, cât mai ales a Bisericii din care facem parte. După aceasta, seminariștii anilor III și IV ne-au prezentat pe scurt biografiile fiecărui episcop în parte. Astfel, din aceste relatări am putut afla lucruri pe care unii dintre noi nici măcar nu le bănuiam, în legătură cu torturile și chinurile la care au fost supuși episcopii noștri și pe care le-au acceptat cu atâta smerenie și iubire pentru Biserica Română Unită.

Sfârșitul acestor prezentări a fost urmat de Binecuvântarea Euharistică și un moment de silentium sacrum, moment menit să ne îndrepte ochii și mintea spre Ceruri, către episcopii noștri și prin care să le mulțumim pentru tot binele pe care l-au făcut Bisericii Greco-Catolice prin martiriul lor.

Această seară a fost prilejul ideal de a înțelege ce înseamnă să fii apostol al lui Cristos, urmând exemplul episcopilor noștri martiri, inspirați fiind de cuvintele cardinalului Iuliu Hossu: „Credința noastră este viața noastră”.

 

Cristian MATUS

Anul II

2014-10-28