Home / Stiri

ŞTIRI

Întâlnirea formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa la Oradea

Devenită deja o tradiţie, Întâlnirea rectorilor şi a formatorilor din seminarele greco-catolice din Europa s-a desfăşurat de data aceasta la Oradea în perioada 24-27 august 2016. Evenimentul se încadrează între acţiunile pregătitoare pentru Anul Jubiliar 2017, în care Seminarul nostru va sărbători 225 ani de existenţă.

La această ediţie a întâlnirii au participat reprezentanţii seminarelor din: Preşov – Slovacia (Pr. Miroslav Dancák, rector şi Pr. Marko Durlák, asistent spiritual), Lviv – Ucraina (Pr. Ihor Boyko, rector şi Pr. Mykhaylo Lesiv, vicerector), Nyíregyháza – Ungaria (Pr. Miklos Verdes, formator şi Pr. Bence Polgári, prefect), Eichstätt – Germania (Pr. Thomas Kremer, vicerector), Blaj – România (Pr. Florian Guţiu, rector şi Fr. Andrei Roman, formator) şi ai Seminarului „Sfinţii Trei Ierarhi Vasile, Grigore şi Ioan” Oradea, gazda evenimentului: Pr. Anton Cioba, rector, Fr. Florin Bode, vicerector, Pr. Eduard Roman, administrator şi Pr. Anton Rus, asistent spiritual.

Oaspeţii din străinătate au venit la Oradea, unii pentru prima dată vizitând România, cu dorinţa cunoaşterii realităţii Bisericii Române Unite care a dat atâţia martiri în perioada comunistă, dar şi a ţării noastre în general.

Programul a început cu Slujba Vecerniei celebrată în Capela Seminarului urmată de cină şi de o întâlnire de cunoaştere şi prezentare a realităţii seminarului fiecărui reprezentant. Aici a fost momentul în care le-am prezentat mai pe larg situaţia Bisericii Catolice din România, în special cea a Bisericii Greco-Catolice, precum şi câteva aspecte istorice ale ţării noastre. Preasfinţia Sa Virgil Bercea i-a întâmpinat pe oaspeţi, asigurându-i de sentimentele de gratitudine pentru acceptarea invitaţiei de a veni în vizită la noi.

A doua zi a început cu Sfânta Liturghie celebrată în Biserica Seminarului după care oaspeţilor li s-a făcut un tur al Oradiei, aceştia fiind încântaţi de frumuseţea rară pe care o oferă cel mai frumos oraş din România, conform unui sondaj recent. Am vizitat împreună Catedrala „Sfântul Nicolae”, Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”, care a împlinit recent 230 ani de existenţă, astfel fiind cea mai veche şcoală românească din Oradea, Bazilica Romano Catolică, şi Biserica „Schimbarea la Faţă” din Velenţa. Seara am participat toţi la o meditaţia „Sfânta Fecioară Maria, mama preotului”, ţinută de Sr. Ligia Man, seara concluzionându-se cu Slujba Paraclisului Maicii Domnului, celebrată tot în Biserica Seminarului.

Un moment important l-a constituit Sfânta Liturghie arhierească celebrată în ziua de vineri, moment în care Preasfinţia Sa Virgil le-a mulţumit din nou celor prezenţi, subliniind importanţa cunoaşterii reciproce a formatorilor din seminarele greco-catolice. Aceasta a fost şi ziua în care, pentru a le arăta frumuseţile României, am plecat împreună la Peştera Urşilor din localitatea Chişcău, judeţul Bihor, iar la întoarcere am vizitat bisericile parohiale din Pocola şi Băile Felix.

Toate momentele formale şi informale ale întâlnirii s-au dovedit a fi utile atât pentru cunoaşterea reciprocă cât şi pentru demararea unor proiecte comune în ceea ce priveşte învăţământul teologic precum şi formarea viitorilor preoţi greco-catolici din Europa.

 

Pr. Anton CIOBA

 Rector

Galerie media (10)

2016-08-27