Home / Stiri

ŞTIRI

Hirotonire întru preoţie

Duminică 16 august a.c. a fost un moment de mare bucurie pentru zece diaconi care au fost hirotoniţi întru preoţie. Şi aceasta chiar la începutul „Anului Sacerdotal”. Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii arhiereşti celebrate de P.S.S. Virgil Bercea în Catedrala “Sfântul Nicolae” din Oradea. Diaconii care au fost sfinţiţi preoţi sunt: Anton Cioba, Anton Rus, Suciu Alexandru, Cristian Laslo, Tătar Ioan, Chiriloaie Marius, Dobocan Ionuţ, Bandici Emil, Fiţ Alexandru şi Remus Mârşu. Toţi aceştia sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic „Sfinţii Trei Ierarhi” din Oradea beneficiind de o bună pregătire teologică şi spirituală. La finalul ceremoniei, în numele preoţilor hirotoniţi cu această ocazie, a luat cuvântul Pr. Anton Cioba, iar discursul acestuia îl prezentăm în cele ce urmează:

„Preasfinţiile Voastre, iubiţi preoţi concelebranţi, iubiţi membrii ai familiilor noastre şi invitaţi din ţară şi de peste hotare, dragi credincioşi, îmi revine deosebita onoare de a adresa câteva cuvinte de mulţumire în numele preaiubiţilor mei colegi. Aşadar:

Mulţumim în primul rând Bunului Dumnezeu care ne-a ales din sânul familiilor noastre pentru a ne consacra slujitori al Sfântului Altar. Îi mulţumim şi ne rugăm Lui pentru a ţine prezent şi viu în noi Dumnezeiescul har care pe toate cele cu neputinţă le împlineşte, har pe care de câteva clipe l-am primit prin rugăciunea şi impunerea mâinilor Preasfinţiţilor Episcopi.

Îi mulţumim Preasfintei Fecioara Maria care ne-a dus de mână pe fiecare dintre noi către Fiul Ei şi nu ne-a lăsat în vremurile grele.  Ne rugăm Ei să nu ne lase de mână şi să ne ţină sub mantia sa ocrotitoare atât pe noi cât şi pe cei dragi ai noştri, arătându-ni-L în fiecare clipă pe Fiul Ei şi pe Mântuitorul nostru, Isus Cristos. O rugăm să vegheze asupra noastră şi să ne ţină şi pe noi în veghe continuă, pentru ca atunci când Tâlharul cel necurat va veni la noi, când va căuta sufletul nostru, noi să nu mai avem loc în sufletul şi viaţa noastră decât pentru Dumnezeu.

Mulţumim Preasfinţiei Sale Virgil Bercea, cel care şi-a pus încrederea în noi şi care a cerut pentru noi lucrarea Spiritului lui Dumnezeu, consacrându-ne lucrători în via Domnului. Îl rugăm cu tărie să nu înceteze a se ruga pentru noi şi a ne purta de grijă mai ales atunci când va fi mai mare nevoie.

Mulţumim corpului formatorilor noştri de pe parcursul anilor de şcoală, rectorilor pe care i-am avut sau îi avem, tuturor profesorilor şi tuturor acelora care, într-un fel sau altul, au contribuit la formarea noastră ca persoane, ca oameni şi ca preoţi.

Mulţumim familiilor noastre de provenienţă şi familiilor pe care unii dintre noi şi le-au format pentru susţinerea lor. Mulţumim mamelor noastre care sunt aici între noi sau, din Cer, se bucură împreună cu noi, pentru că ne-au împreunat mâinile pentru rugăciunea Tatăl nostru chiar pe când noi nu ştiam ce înseamnă asta, fiind mici copii... mulţumim în acelaşi timp tuturor rudelor care nu au stat departe de noi şi nu vor sta nici de acum înainte.

Mulţumim tuturor acelora care au venit sa fie împreună cu noi la acest eveniment, prietenilor noştri veniţi din multe ţări ale Europei sau din îndepărtata Americă, dar şi celor din România: de la îndepărtata Bucovină până la frumosul Banat, de la Bucureşti până în ţara Oaşului; tuturor, cu mic cu mare, vă mulţumim!

Vă mulţumim dumneavoastră fiecăruia în parte, celor prezenţi astăzi aici. Vă mulţumim că aţi dorit să luaţi parte la această bucurie a noastră. Să nu uitaţi să vă rugaţi în continuare pentru noi, pentru că, dacă datoria preotului este de a se ruga pentru credincioşi, datoria credincioşilor este aceea de a se ruga pentru preotul lor. Putem spune cu adevărat că preotul este oglinda credincioşilor săi, iar credincioşii sunt oglinda preotului de care sunt păstoriţi.

Dragii mei,

În urmă cu vreo patru luni, pe când am început a mă pregăti mai intens pentru acest eveniment, nu ştiam că vom fi hirotoniţi zece preoţi. De fapt ştiam că voi fi hirotonit singur. Atunci am ales un citat biblic pentru a-l transforma în rugăciune, punându-l pe spatele unei iconiţe: „Secerişul e mult, dar lucrătorii sunt puţini. Rugaţi deci pe Domnul Secerişului, ca să scoată lucrători la secerişul Său” (Mt.9,38). Mare a fost mirarea când am văzut că Domnul a ascultat această rugăciune şi iată, a scos într-adevăr lucrători în secerişul Său. Este magnific, dragii mei, modul în care Domnul ne copleşeşte la fiecare pas!

Să ne rugăm aşadar împreună cu Domnul Secerişului să scoată în continuare lucrători în secerişul Său pentru că vremea secerişului într-adevăr se apropie iar… lucrătorii sunt puţini!

Aşa să ne ajute Bunul Dumnezeu!”

 

 

Pr. Anton Vasile CIOBA

2009-08-16