Home / Stiri

ŞTIRI

Hirotonire de diacon în biserica seminarului din Oradea

Sâmbătă, 29 octombrie 2016, în Biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a alăturat, în şirul diaconilor Bisericii, un nou nume: al tânărului teolog Ştefan Madarasi, care a primit hirotonirea în treapta diaconiei prin impunerea mâinilor Preasfinţiei Sale Virgil Bercea.

Liturghia arhierească a început la ora 8, fiind oficiată de episcopul Oradiei împreună cu soborul de preoţi prezenţi în lăcaşul de cult, veniţi să îl încurajeze pe tânărul candidat pe drumul slujirii sacre. Slujba a fost animată de corul Seminarului Teologic orădean.

Evanghelia a fost citită de la Luca, fragmentul care relatează îndemnul lui Isus de a fi lumină semenilor, precum şi despre vizita pe care Mama Sa, Maria, i-o face Fiului ei în mijlocul mulţimii căruia El predica.      În acest context, Maria este dată model de către Isus: „Mama mea şi fraţii Mei sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu şi-l îndeplinesc.” La predică, Preasfinţia Sa Virgil a subliniat faptul că noi, creştinii, prin credinţă suntem purtători de lumină. Lumina Evangheliei trebuie răsărită şi altora prin viaţa noastră trăită în Hristos, prin deschiderea pe care trebuie să o avem faţă de semeni.

 

Liturghia şi-a urmat cursul firesc până după momentul Prefacerii, când a fost prezentat candidatul la treapta diaconiei. Ştefan Madarasi este absolvent al Departamentului Blaj al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică a UBB Cluj-Napoca. Absolvă în anul 2014, când şi pleacă la Roma pentru a continua studiile cu un Master la Institutul Spiritual din Cadrul Universităţii Pontificală Gregoriana. Aici se specializează în teologie spirituală, încununându-şi studiile cu teza „Drumul Damascului” – în care urmăreşte transformarea interioară şi exterioară a Sfântului Apostol Pavel. În anii de şedere la Roma, tânărul teolog devine şi alumn al Colegiului Pontifical Pio Romeno.

Rugăciunile rostite de arhiereu au invocat harul Preasfântului Spirit, „care pe toate le sfinţeşte”, pentru a-l ridica pe candidat la rangul acestei slujiri. Întregul sobor, împreună cu cei de faţă, s-au rugat pentru noul hirotonit ca să aibă diaconie curată şi neîntinată. Alături i-au fost soţia, familia şi grupul de prieteni. Împreună cu ei, îi dorim noului diacon slujire sfântă şi roade în via Domnului!

 

Pr. Claudiu Ardelean

CSE

Galerie media (10)

2016-10-29