Home / Stiri

ŞTIRI

Hirotesire întru ipodiaconat - 2008

Sărbătoarea Sfântului Nicolae a însemnat pentru seminariștii anului IV o zi specială, plină de daruri spirituale, deoarece în această zi trei seminariști au primit treapta ipodiaconatului, o treaptă mult așteptată în parcursul lor spre Sfânta Taină a Preoției.

Această treaptă este una de slujire care ne aduce aminte de pasajul biblic: „Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească și să-Și dea sufletul răscumpărare pentru mulți” (Mt 10,45).

Prin această treaptă, ipodiaconul poate să îmbrace stiharul. Acesta este un veșmânt lung și larg care acoperă tot corpul, care atunci când este confecționat din material de culoare albă simbolizează puritate, dar și haina de sărbătoare îmbrăcată pentru banchetul Împărăției lui Hristos.

În ceea ce ne privește pe noi, cei care am primit treapta ipodiaconatului, putem spune că am avut mari emoții înainte de a începe Liturghia. A fost un moment unic în viață și dacă oricui îi este dat să treacă prin aceste momente, nu oricine este chemat la viață consacrată. Odată ce am trecut dea această etapă, ceea ce s-a schimbat în noi este interiorul care la rândul său poate să schimbe și manifestările noastre exterioare.

Totuși suntem invitați să redescoperim iubirea lui Dumnezeu în natură, în cel de lângă noi, în exemplul sfinților, în Biserică, și să-i ajutăm și pe ceilalți să poată descoperi această iubire. Nu ar trebui doar să ne întrebăm: cum mă pot mântui? Ar trebui să ne întrebăm și: ce anume pot face pentru ca ceilalți să fie mântuiți și să apară și pentru ei steaua speranței? Doar după ce vom face acest lucru vom putea zice că am făcut maximul pentru mântuirea noastră. Sfântul Părinte Papa Benedict spunea referitor la speranță: „speranța noastră este mereu în mod esențial și speranță pentru ceilalți; numai așa ea este într-adevăr și pentru mine.

Astfel, după cum spunea PS Florentin Crihălmeanu „să ne înălțăm gândul la Cel care atât de mult a iubit lumea, încât pe Fiul Său ni l-a dat, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică”.

Trebuie să mărturisim că treapta ipodiaconatului a fost cel mai frumos „cadou”pe care l-am primit cu ocazia sărbătorii Sfântului Nicolae.

Ioan GRAD

Anul –IV-

2008-12-06