Home / Stiri

ŞTIRI

Fecioara de la Lourdes - „Eu sunt Imaculata Concepție”

Apariția Sfintei Fecioare la Lourdes este cunoscută în toată lumea catolică. Între 11 februarie și 16 iulie 1858, Sfânta Fecioară Maria i s-a arătat de nu mai puțin de 18 ori Bernadettei Soubirous, în vârstă de 14 an, într-un orășel situat la poalele munților Pirinei, în sudul Franței.

Bernadette s-a născut pe data de 7 ianuarie 1844, fiind cea mai mare dintre cei șapte copii ai lui Francis Soubirous și Louise Caserot. Era o fetiță delicată, care avea mai multe probleme de sănătate. Nu știa să citească sau să scrie și vorbea doar dialectul prezent în zona în care locuia. Familia era scufundată în sărăcie, iar în ziua când a avut loc prima apariție, aceasta a mers să adune lemne pentru foc de-a lungul malului râului Gave pentru a-și ajuta mama.

Atenția i-a fost atrasă de zgomotul foșnetului tufișurilor din apropierea unei grote. Bernadette a văzut o tânără frumoasă de 16 sau 17 ani. Ea a descris înfățișarea acestei fete, adăugând că ținea în mână ,, un rozar de mărgele albe cu un lanț de aur strălucind ca cei doi trandafiri de la picioarele ei”. Bernadette a îngenuncheat și a început să se roage rozariul. La sfârșitul celor cinci decade, femeia a zâmbit și a dispărut.

Tânăra vizionară s-a întors și pe 18 februarie Maica Domnului a transmis primul mesaj acesteia: ,,Nu promit să te fac fericită în această viață, ci în următoarea”. Pe 24 februarie, Maria a cerut penitență și rugăciune pentru convertirea păcătoșilor și a doua zi, ea a instruit-o pe Bernadette să sape pământul lângă grotă. Din acest pământ a ieșit un izvor care până în prezent este folosit de pelerinii de la Lourdes.

La apariția din 2 martie, Berandette a fost instruită de Maica Domnului să spună preoților și oamenilor să vină în acel loc în procesiune și să construiască o capelă. De sărbătoarea Bunei Vestiri, 25 martie, Sfânta Fecioară i-a spus Bernadettei în dialectul de la Lourdes: ,,Eu sunt Imaculata Concepție”. Această dogmă fusese definită de Papa Pius al IX-lea cu doar câțiva ani mai devreme, la 8 decembrie 1854.

Bazilica de la Lourdes a fost sfințită în anul 1876 și credincioșii, foarte mulți, se adună în pelerinaj la sfânta grotă. Acolo sunt trezite credința și devotamentul și se angajează în a-și conforma viața cu mesajul creștin. De asemenea, acolo au loc miracole, multe dintre ele constând în vindecări fizice, dar mai ales spirituale. Se pune mare accept pe devotamentul față de Sfânta Euharistie și, la fel ca la nunta de la Cana, Maria arată spre Fiul ei.

Sărbătoarea liturgică a Maicii Domnului din Lourdes a fost stabilită pe 11 februarie și a fost aprobată de Papa Leon al XIII-lea. La 13 noiembrie 1907, Papa Pius al X-lea a proclamat că această sărbătoare trebuie să fie respectată de întreaga Biserică Catolică.

Bernadette a intrat în congregația surorilor Notre Dame la Nevers în 1866. A lucrat acolo ca sacristană și a evitat publicitatea pe cât a putut. Ea s-a referit la ea însăși ca ,,o mătură pe care a folosit-o Maica Domnului, dar acum am fost pusă înapoi în colțul meu”. A murit la 16 aprilie 1879 la vârsta de 35 de ani, a fost beatificată în 1925 de Papa Pius al XI-lea și canonizată de acesta la Srăbătoarea Neprihănitei Zămisliri, la 8 decembrie 1933.

 

Alexa Andrei

Anul IV

2022-08-12