Home / Stiri

ŞTIRI

Facultatea de Teologie Greco-Catolică Oradea. Cursul festiv: Promoția 2019

În data de 24 mai 2019, absolvenții anilor IV de licență și II de masterat, au sărbătorit cursul festiv și ultimul sunet de clopoțel. Festivitatea a început prin celebrarea Sfintei Liturghii Arhierești celebrată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, alături de un sobor de preoți, cei mai mulți fiind profesori ai facultății noastre. Preasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care ne-a vorbit despre importanța părții umane din noi. Într-o lume în care omul a devenit victima consumismului iar relativizarea valorilor fundamentale este din ce în ce mai mult un stil de viață, este foarte important să salvăm umanitatea din noi și să nu ne lăsăm purtați de valurile societății actuale. O altă temă abordată în cuvântul de învățătură a fost chemarea pe care Domnul ne-o adresează și răspunsul pe care îl oferim la rândul nostru. Ca de fiecare dată, Preasfinția Sa a fost în mijlocul nostru oferindu-ne încurajări pentru noua etapă a vieții și binecuvântarea sa arhierească.

Sărbătoarea a continuat în Aula Magna a Seminarului nostru, unde prof. lect. univ. dr. Radu Mureșan a ținut cursul festiv. Acesta le-a vorbit studenților despre importanța gândirii proprie. Făcând o paralelă cu pictura lui Michelangelo din Capela Sixtină, maestrul Radu Mureșan a vorbit despre golul dintre degetul lui Dumnezeu și cel al lui Adam și golurile din viața noastră. Atingând foarte bine problemele din viața de zi cu zi, maestrul Radu Mureșan ne-a explicat importanța unui caracter și a unei gândiri proprii. Fiecare are modul său de a gândi și modul său de a se raporta la realitate, astfel, fiecare om trebuie încurajat să-și dezvolte gândirea proprie și să se încadreze într-un anumit context de viață pentru a-și umple acel gol interior, simbolizat foarte frumos în tabloul lui Michelangelo.

În continuarea au luat cuvântul: Baidoc Claudiu Adrian, șef de promoție al ciclului de licență, respectiv doamna Ramona Bălan din partea ciclului de master.

Ca de fiecare dată, ne-au fost alături profesorii și formatorii care ne-au călăuzit pașii în acest parcurs formativ, atât din punct de vedere intelectual cât și spiritual. Toți absolvenții au fost marcați de personalitatea acestor oameni, care și-au lăsat amprenta în viața noastră, clădind stâlpii care vor susține Biserica de mâine.

Tema principală a cursului a fost sfârșitul ca un nou început. Sfârșitul nu are în sine o finalitate, el este doar o poartă spre ceva. Ciclicitatea vieții noastre face ca ceva să se termine pentru ca altceva să înceapă. Chiar dacă la o primă privire am putea crede că drumurile noastre se despart, trebuie să fim conștienți că în mod transcendental suntem uniți în permanență în Trupul mistic al lui Hristos, care este Biserica Sa: Una, Sfântă, Catolică și Apostolică. Sfârșitul acestei etape de studiu este doar un moment din viața noastră. În acești ani l-am putut cunoaște mai bine pe Dumnezeu și ceea ce El vrea de la noi.

La final a urmat decernarea diplomelor de absolvire, iar mai apoi, cu o adâncă recunoștință în suflet pentru profesori și formatori, studenții le-au oferit în dar un simbol în semn de respect și apreciere pentru faptul că fiecare dintre ei au colaborat la formarea noastră ca oameni; creștini și în particular, viitori preoți.

Acești ani pot fi considerați ca o cărămidă pusă atât la formarea noastră intelectuală cât și la cea umană. Primind mai întâi învățăturile Bisericii, studenții au primit acum misiunea pe care Hristos Domnul a dat-o apostolilor Săi: „Mergeți și învățați...” Chiar dacă nu este o misiune ușoară trebuie să fim conștienți că fiecare dintre noi are chemarea de a deveni martir, în sensul literar al cuvântului, adică de fi mărturisitori ai lui Hristos oriunde am fi.

Dorindu-le un viitor luminos colegilor mai mici, cei mai mari și-au luat rămas bun încurajându-i prin cuvintele Cardinalului Iuliu Hossu: „Lupta mea s-a sfârșit, a voastră de acum începe”.

 Claudiu BAIDOC

Anul IV

Galerie media (40)

2019-05-24