Home / Stiri

ŞTIRI

Depunerea cererilor pentru preoţie

În cadrul Pelerinajului eparhial „pe urmele Sf.Apostol Pavel”, 16-24  mai, la Roma, seminariștii anului II au trăit unul dintre cele mai importante momente din intinerariul lor spre preoție. În fiecare an pe care-l petrece în Seminar, seminaristul face un pas important pe calea pe care și-a ales-o. Astfel, în anul I primește reverenda, în anul II depune cererea pentru admiterea printre candidații la diaconat și preoție, în anul III primește treapta lectoratului, iar în anul IV pe cea a ipodiaconatului. 

În acest an seminariștii anului II au depus cererile pentru preoție în cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, celebrate de Preasfinția Sa Virgil Bercea în Bazilica „San Paolo Fuori le Mura” din Roma, acolo unde se află mormântul Apostolului Neamurilor. Pasul pe care seminaristul anului II îl face înspre preoție este cel mai sărac din punct de vedere exterior. Dacă în anul I, III și IV primește anumite veșminte care îl aduc mai aproape de slujirea la altar, în anul II el nu primește nimic exterior, fapt ce face să pară că această treaptă este oarecum lipsită de importanță. Dar se întâmplă chiar contrariul. Etapa depunerii cererii este una decisivă pentru fiecare seminarist. Acest moment este pregătit de când seminaristul calcă pragul Seminarului. Pregătirea constă în nenumărate frământări, introspecții, rugăciuni fervente, colocvii cu Părintele spiritual, pentru ca cel în cauză să poată discerne dacă vocația lui spre preoție este autentică sau nu.

Acest ritual a fost introdus de Papa Paul al VI-lea care, în enciclica sa Ad Pascendum, afirmă: „se introduce acest rit pentru admiterea între candidații la diaconat și preoție. Petru ca această admitere să fie regular se solicit cererea liberă a aspirantului, scrisă și semnată cu propria sa mână, cât și acceptarea în scris din partea superiorului ecleziastic competent, în virtutea căruia se înfăptuiește alegerea Bisericii.” Depunerea cererilor a constat în redactarea unei scrisori scrise de mână și adresată Preasfinției Sale Virgil Bercea, în care seminaristul prezintă, își decrie în mod inteligibil intinerariul vocational pe care l-a făcut și perspectiva vocațională de viitor, cât și specificarea explicită a Eparhiei în care vrea sa-și desfășoare activitatea. Anul acesta, momentul depunerii cererilor a fost unul întru totul special, deoarece a avut loc chiar la mormântul Apostolului Neamurilor, a Sfântului Pavel. De fapt, întreaga liturghie a fost un moment de încărcătură spirituală deosebită, iar la aceasta a contribuit și Corul Fiat Lux care și-a adus aportul său animând oficiul liturgic.

Seminariștii din anul II care au făcut un pas spre preoție prin depunerea cererilor sunt: Eugen Ivuț, Iulian Bogluț, Emanuel Găvrilaș, Marcel Aușan, Paul Cernucan, Alexandru Petricaș și Daniel Iștoan. Acest moment este unul de cotitură în viața seminariștilor; prin faptul că au redactat acele scrisori, ei au anunțat în mod oficial că aspiră spre preoție. Acest traseu pe care ei au pornit este unul anevoios, el presupune depășirea eventualelor crize vocaționale precum și depășirea perioadelor de ariditate spirituală care nu fac altceva decât să șubrezească încrederea pe care ei o au în autenticitatea vocației lor.

De acum înainte, mai mult decât oricând, ei trebuie prin fapte să dovedească înaltele aspirații pe care le au. Fiecare faptă trebuie să fie în conformitate cu spiritul Evangheliei căreia ei i-au spus „DA” prin redactarea scrisorii. Nu întâmplător treapta anului II a avut loc într-un loc consacrat Sfântului Pavel, deoarece fervoarea de care el dă dovadă în timpul călătoriilor sale misionare trebuie să fie scopul fiecărui preot care vrea sa-și conducă turma spre Hristos. Imnul iubirii Sfântului Pavel trebuie sa guverneze fiecare acțiune a preotului, pentru ca fiecare fapt ce-l face să dovedească iubirea sa pentru Isus.

 

Marcel AUȘAN

ANUL II

2009-05-24