Home / Stiri

ŞTIRI

Conferință despre OPUS DEI la Seminarul Greco-Catolic din Oradea

În Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea, a avut loc, marți, 07 mai 2019, conferința „Ce este OPUS DEI”, susținută de Profesorul de origine spaniolă Jose I. Mir, conducătorul „Operei” Opus Dei în țara noastră. Acesta s-a stabilit în România de 7 ani pentru a răspândi mesajul Sfântului Josemaría Escrivá, al „măreției vieții obișnuite”. 

În lumea contemporană, omul și-a pierdut din religiozitatea sa, ne mai căutând să aibă o relație cu divinitatea, considerându-se stăpânul propriei lui vieți și nedorind legături cu instituțiile Bisericii care i-ar spune „ce poate și ce nu poate să facă”. Astfel, singurul lucru ce îl mai atrage pe omul de astăzi sunt misterele, lucrurile ascunse, intrigante, care ar putea să-i prezinte lumea dintr-o altă perspectivă... Întocmai acest lucru s-a întâmplat și cu Opus Dei, câștigând și trezind interesul oamenilor datorită diverselor „reclame” privind misterul a ceea ce se ascunde în această „societate secretă”. Aparent, opinia publică tinde să asocieze organizaţia cu imaginea care transpare din celebrul roman „Codul lui Da Vinci”, carte în care scriitorul Dan Brown prezintă Opus Dei drept o organizaţie ermetică şi exclusivistă, mai puternică decât Masoneria şi dedicată marilor comploturi. Un ordin ai cărui membri nu se dau în lături de la nimic pentru protejarea Bisericii Romano-Catolice. Dar ce este oare cu adevărat această instituție a Bisericii?

OPUS DEI (sau Lucrarea lui Dumnezeu) este o instituţie ierarhică a Bisericii Catolice, o prelatură personală, al cărei scop este să contribuie la misiunea de evanghelizare a Bisericii. Astfel, aceasta, prin membrii ei din toată lumea, răspândește chemarea universală la sfințenie în mijlocul lumii. A fost fondată de Sf. Josemaría Escrivá în 1928 și actualmente activează în mai mult de 60 de țări, printre care și România, începând din anul 2009.

Lucrarea apostolică a membrilor Prelaturii, ca şi a multor altor credincioşi catolici, este îndreptată către înnoirea vieţii de credinţă, înnoire de care vor beneficia, prin harul lui Dumnezeu, parohii şi Biserici locale din întreaga lume: roadele sale vor fi convertiri, o mai mare participare la Sfânta Euharistie, o primire mai frecventă a celorlalte sacramente, răspândirea Evangheliei printre cei care s-au îndepărtat de credinţă, iniţiative de solidaritate cu cei nevoiaşi, cooperare în cateheză şi alte activităţi parohiale, colaborare cu instituţiile diecezane.

Din punct de vedere ideologic, Opus Dei este o organizaţie trup şi suflet catolică, împărtăşind toate doctrinele acestei biserici, dar se axează în principal pe vieţile credincioşilor catolici laici, care nu sunt călugări sau preoţi. Doctrina sa vizează „chemarea universală la sfinţenie” şi îmbinarea vieţii spirituale cu cea profesională, socială şi de familie.

Conform doctrinei proprii, membrii Opus Dei duc vieţi cât se poate de obişnuite, respectă valorile tradiţionale familiale în concepţie catolică şi se străduiesc „să atingă sfinţenia unei vieţi obişnuite”. De asemenea, Opus Dei se concentrează pe importanţa desăvârşirii profesionale a credincioşilor, aceștia fiind îndemnați a trăi o viață cât mai sfântă prin munca lor obișnuită, această muncă neducând doar la un progres social, ci reprezentând „o cale spre sfințenie”, după cum spunea și fondatorul instituției: „Sfinţiţi-vă propria muncă. Sfinţiţi-vă pe voi înşivă. Sfinţiţi-i şi pe alţii prin munca voastră”.

Așadar, deși poate multe persoane vor rămâne dezamăgite de acest lucru, din cauza elucidării misterului, Opus Dei nu este o „societate secretă”, ci, mai degrabă, instituția nu susține decât o formă de sfințire a vieții de zi cu zi a credincioșilor obișnuiți, o viață trăită simplu, conform învățăturilor Mântuitorului Nostru, acelea de a fi mereu sfinți, încercând să ne asemănăm cât mai mult cu Domnul.

Dominic CHIVARI

Anul I

Galerie media (10)

2019-05-08