Home / Stiri

ŞTIRI

Comunitatea seminarului din Oradea în vizită la Parohia din Beiuș

Duminica a treia după Sfintele Paști este închinată „Femeilor mironosițe”. Cu această ocazie, seminariștii orădeni au vizitat parohia greco-catolică cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”, din Beiuș, păstorită de părintele protopop Zorel Zima.  La Sfânta Liturghie au fost prezenți un sobor de patru preoți, protos fiind părintele rector al Seminarului din Oradea, Anton Cioba, care a și ținut cuvântul de învățătură. Liturghia a fost animată de corul Seminarului nostru, Schola Cantorum, dirijat de dl. Viorel Bădiceanu.

După citirea Sfintei Evanghelii, părintele rector Anton Cioba a ținut o omilie în care a specificat că această zi este dedicată, în mare parte, femeilor, pentru că ele au fost mereu prezente în viața pământească a lui Isus, chiar și în ultimele clipe cand a avut de pătimit. Ele și Sfântul Apostol Ioan, ucenicul cel mai tânăr și foarte îndrăgit de Mântuitorul, L-au urmat până pe Golgota și au stat la picioarele crucii, înfruntând orice consecință. Sfântul Ioan, ucenicul iubit de Isus, care prin inocența lui, asemeni unui copil, nu a avut teamă să stea alături El până la sfârșit. Mai mult decât atât – a dovedit mai mult curaj decât un adult, spre deosebire de ceilalți ucenici care, bărbați maturi fiind, au fost cuprinși de frică și L-au abandonat. Astfel că, a mai spus părintele, această zi este dedicată și bărbaților în general șu onora în mod particular, prin chemarea la preoție, la slujire, astăzi fiind și ziua mondială a vocațiilor. Fiecare dintre noi suntem chemați să vestim Învierea lui Hristos și să fim slujitori ai Cuvântului, asemeni femeilor purtătoare de mir, care au fost primii martori ai Învierii.

De asemenea, părintele, a mai amintit și despre faptul că, parohia din Beiuș poartă același hram, „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan, ca și Seminarul din Oradea.

La finalul Liturghiei, părintele protopop Zorel Zima, a mulțumit părintelui rector, preoților concelebranți: Pr. Iosif Slobotnic de la Beiuș și Pr. Anton Rus, asistentul spiritual al seminarului și seminariștilor pentru onorata prezență în mijlocul comunității greco-catolice din Beiuș. Iar  pe urmă, ne-am bucurat cu toții de agapa frățească oferită cu mare drag de părintele Zorel și de doamna preoteasă.

 Cristian HODUȚ

Anul III

Galerie media (25)

2018-04-22