Home / Stiri

ŞTIRI

Comemorare la Rădeşti - 2010

În data de 5 decembrie 2010 în localitatea Rădeşti, judeţul Alba a avut loc comemorarea de 90 de ani de la trecerea în veşnicie a Episcopului Demetriu Radu. Evenimentul a început cu o procesiune la care a participat Preasfinţitul Virgil Bercea, un grup de 13 preoţi, comunitatea Seminarului orădean precum şi un mare alai de credincioşi. Acestă procesiune a pornit de la casa părintească a Episcoului Demetriu Radu şi a avut ca destinaţie Căminul Cultural, locul unde s-a celebrat Liturghia Arhierească.

Chiar dacă Sfânta Liturgie s-a desfășurat într-un cadru improvizat, ea nu a fost lipsită de fast. Preasfinţitul Virgil, în cuvântarea Sa, a evocat figura destoinicului Episcop Demetriu. Pornind de la fragmentul evanghelic al femeii gârbove (Luca 13, 10-17), care reprezintă umanitatea încovoiată sub jugul păcatului, dânsul l-a propus pe Episcopul Demetriu ca exemplu de aleasă demnitate. El a fost păstor al Eparhiei Lugojului (1897-1903), iar apoi a fost Episcop al Eparhiei de Oradea Mare (1903-1920). Episcopul Demetriu Radu a fost un mare şi luminat cărturar, patriot, participant la Marea Unire şi senator ales pe viaţă în Parlamentul României. A fost asasinat la 8 decembrie 1920, într-un atentat ce a avut loc în Senatul României. În încheierea celebrării liturgice au luat cuvântul protopopul Paul Turcu, dar şi preotul paroh al comunităţii din Rădeşti, Adrian Bişboacă.

Programul s-a încheiat cu un parastas celebrat pentru odihna sufletului Episcopului Demetriu. Acest parastas a avut loc chiar în biserica ctitorită de dânsul în anul 1910, dar actualmente deţinută de Biserica Ortodoxă. Acest lăcaş de cult este de o frumuseţe impresionantă.

Redăm mai jos ceea ce scria presa vremii despre biserica ctitorită de Episcopul Demetriu: Ziua de 17 iulie 1910 a fost pentru locuitorii români ai satelor Tâmpăhaza şi Uifalău, (între timp aceste două sate s-au unit într-unul singur care aminteşte de numele Episcopului Demetriu Radu- Rădeşti) de pe mănoasa vale a Murăşului, o zi de mare sărbătoare, un praznic luminat, cum rar se întâmplă poporului nostrum să aibă.

După aşteptarea îndelungată de mai bine de trei ani, după muncă şi osteneală multă, ajuns’au ei, din mila Domnului, să vadă ivindu-se zorile acelei mult dorite zile. Da, căci împlinitus’a acum vechea lor dorinţă şi întrupat este visul de aur cu care s-au scoborât în umbra recelui mormând atâţa părinţi şi fraţi ai lor! Ajuns’au ei şi mulţimea de popor, care a alergat acolo din satele vecine şi dintraltele mai îndepărtate, să vadă şi să admire, falnic strălucind în bogăţie şi splendoare, pe frumoasa “Luncă”, care desparte cele doua sate,noua biserică pompoasă, măreaţă, împodobită ca o mireasă de nuntă şi ridicându’se ca un semn al uniri în sfânta credinţă şi în dragostea păcii, precum una sunt după sânge şi după limbă locuitorii acestor mici dar fericite sate, ca o puternică dovadă a recunoştinţei faţă de locul naşterii şi ca un prinos al dragostei de fiu. Este biserica Sfintei Uniri zidită din temelie, împodobită şi înzăstrată cu o dărnicie vrednică de un Arhiereu dăruit de Dumnezeu cu o inimă mare şi cu bogăţia care îi dă mână să ridice astfel de ziduri monumentale, cu toată cheltueala Preasfinției Sale Dr. Demetriu Radu, episcopul român unit de Oradea Mare, născut în comuna Uifalău, ca să fie loc de jertfă şi de închinăciune poporului din aceste doua veacuri într’o mică biserică de lemn, şi ca loc de odihnă pănă la mărit învierea osămintelor iubitului său părinte, căruia nu i-a fost dat să-şi vadă împlinită cea mai fierbinte dorinţă a vieţii sale, zidirea acestei biserici, precum şi celorlalţi membrii ai familiei când, urmând soarta de obşte a neamului omenesc, chemaţi vor fi şi ei la liniştea mormântului”.

Concluzia acestei zile poate fi exprimată cel mai bine prin cuvintele Papei Benedict al XIV-lea, citat de către Preasfinţitul Virgil: „cine nu are memorie nu are viitor”. Evenimentul de la Rădeşti s-a vrut a fi un apel la memorie, o întoarcere la modelul predecesorilor noştri, pentru ca ţinând cont de exemplul lor să putem construi un viitor luminos Bisericii Greco-Catolice.

 

 

REDACŢIA

Galerie media (19)

2010-12-05