Home / Stiri

ŞTIRI

Celebrarea Hramului în Parohia „Neprihănita Zămislire” din Jibou

Duminica a 27-a după Rusalii, (9 decembrie 2018), a reprezentat prilej de dublă sărbătoare pentru Parohia Greco-Catolică „Neprihănita Zămislire” din Jibou, Jud. Sălaj, întrucât a avut loc atât celebrarea Hramului parohiei, cât și conferirea Sacramentelor de Inițiere Creștină fetiței Ilaria Anastasia, fiica părintelui paroh Matei Chiriloaei. 

În urma invitației adresate de către părintele paroh, în numele comunității ce o păstorește, Preasfințitul Vasile Bizău, Episcop Greco-Catolic de Maramureș și Preasfințitul Claudiu Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopale de Alba Iulia și Făgăraș, au celebrat Sfânta Liturghie a hramului împreună cu un sobor de preoți, printre care și pr. Emil Gârboan, Protopopul de Baia Mare.

La eveniment a participat și comunitatea Seminarului Teologic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea în frunte cu pr. Anton Cioba, rector al Seminarului și Florin Bode, vicerector, Sfânta Liturghie fiind animată de corul „Schola Cantorum” al seminarului, dirijat de către Maestrul Radu Mureșan.

Credincioșii reuniți în rugăciune i-au așteptat cu emoție în suflet pe cei doi ierarhi în mijlocul comunității lor. Episcopii au fost întâmpinați de soborul de preoți în frunte cu părintele paroh, purtând Sfânta Evanghelie și Crucea, dar și de câțiva copii îmbrăcați în straie populare, cu pâine - simbol al vieții și sare - mana lui Dumnezeu, cum este denumită în zicerile din popor.

În cuvântul de învățătură, PS Claudiu, a transmis comunității un mesaj profund. Acesta a vorbit despre importanța iubirii aproapelui, care este mai presus de confesiunea din care facem parte fiecare dintre noi, cât și despre faptul că lupta noastră nu este între noi, frați fiind, însă împreună să luptăm împotriva celui rău și a păcatului; făcând referire la Hramul Neprihănita Zămislire, Preasfințitul a vorbit despre importanța și însemnătatea acestei sărbători închinate Sfintei Fecioare Maria născută fără de păcat, care mijlocește pentru noi, cei aflați în ”valea plângerii”, în drum spre Împărăția Cerurilor.

La finalul Sfintei Liturghii, corul seminarului a introdus comunitatea în atmosfera Sărbătorii Nașterii Mântuitorului (sărbătoare care se apropie) printr-un recital de colinde urmat apoi de încreștinarea micuței Ilaria Anastasia prin conferirea Sfintelor Sacramente ale Botezului, Mirului și Euharistiei, de către PS Vasile.

Părintele Matei a ținut să mulțumească Preasfințiilor lor pentru disponibilitatea de a se uni în rugăciune alături de comunitatea din Jibou, oferindu-le drept amintire câte o icoană cu Sfânta Fecioară Maria; Seminarului din Oradea pentru sprijin și pentru că a bucurat inimile auditoriului cu vocile lor; preoților prezenți, credincioșilor și nu în ultimul rând tuturor celor implicați în buna desfășurare a evenimentului.  

Vizita arhierească a fost prilej de mângâiere sufletească pentru credincioşii prezenți. Această zi de sărbătoare, pentru comunitatea din Jibou, s-a concluzionat cu o agapă frățească. Frumusețea unor astfel de momente oferă tuturor o încărcătură sufletească deosebită, speranță și motivație interioară, spre purtarea cu seninătate a greutăților de zi cu zi.

Să încercăm şi noi să o imităm pe Fecioara Maria şi să o rugăm să ne întărească în lupta cu cel rău pentru a putea răspunde, după exemplul ei, cu promptitudine la planul pe care Dumnezeu îl are cu fiecare dintre noi.

 Sergiu CHIRILOAEI

Anul II

 „Sărbătoarea «Neprihănitei Zămisliri» invită la contemplarea frumuseţii inefabile a sufletului preacurat al Mariei, dar şi la înţelegerea strălucirii suprafireşti a fiecărui suflet sfinţit prin harul dăruit de Cristos Mântuitorul „Dumnezeul cel inexprimabil, ale cărui căi sunt mila şi adevărul, a cărui voinţă este atotputernicia şi a cărui înţelepciune străbate Universul de la un capăt la altul şi rânduieşte totul cu blândeţe. El, de la început, mai înainte de veacuri, i-a ales şi i-a statornicit Fiului său Unul-Născut o Mamă din care să se întrupeze şi să se nască la fericita împlinire a vremii. El a iubit-o mai mult decât pe toate celelalte creaturi, încât a arătat faţă de ea cea mai mare dărnicie. De aceea, a îmbogăţit-o în chip minunat cu belşugul tuturor harurilor cereşti, scoase din nesfârşita plinătate a Dumnezeirii, mult mai presus decât toate spiritele cereşti şi decât toţi sfinţii, astfel încât, ferită cu desăvârşire şi întotdeauna de orice pată a păcatului, cu totul frumoasă şi perfectă, ea să înfăţişeze înaintea Lui acea desăvârşire a nevinovăţiei şi a sfinţeniei, cum în afară de cea a lui Dumnezeu nu se poate închipui una mai mare, şi pe care, în afară de Dumnezeu, nimeni nu o poate cuprinde deplin cu mintea.”

(Pius al IX-lea, în scrisoarea Ineffabilis Deus)

Galerie media (8)

2018-12-10