Home / Stiri

ŞTIRI

Campionatul de fotbal inter-seminarial de la Prešov - 2011

În perioada 18-20 noiembrie 2011 s-a organizat campionatul de fotbal inter-seminarial de la Prešov, iar Seminarul nostru a răspuns invitaţiei făcute de cei de la Prešov. Au fost prezente echipele Seminarului greco-catolic de la Nyiregyhaza, Seminarului romano-catolic din Spiz, Slovacia şi bineînţeles gazdele acestui eveniment, echipa Seminarului greco-catolic din Prešov. Pe lângă evenimentul sportiv, această ieşire a fost şi un moment prielnic schimbului de idei cu seminarişti şi formatori din alte Seminarii.  

Vineri după-masa am ajuns la Prešov unde am fost întâmpinaţi de Pr. rector Miroslav Dancák şi de formatorii Seminarului din Prešov, cu care am luat masa împreună. După un ultim antrenament, am vizitat centrul istoric al orașului şi Catedrala greco-catolică unde se afla moaştele Fericiţilor Gojdic şi Hopko Episcopi martiri ai Bisericii Greco-Catolice Slovace, precum şi Palatul Episcopal şi Facultatea de Teologie.

Sâmbăta am început-o cu participarea la Sfânta Liturghie împreună cu seminariştii de la Nyiregyhaza şi Prešov. Apoi, evenimentul sportiv a început cu deschiderea oficială facută de catre PS Milan Chautur, episcop de Kosice, care a şi jucat în meciul de deschidere. Cei 12 seminarişti ai noştri au jucat împotriva gazdelor, si împotriva celor din Nyiregyhaza, astfel încât la finalul competiţiei ne-am clasat pe locul trei. Am fost însoţiţi şi susţinuţi de formatorii noștri Pr. Rector Antoniu Chifor şi vicerectorul Ip. Eduard Fischer. Competiţia s-a încheiat la Seminarul din Prešov unde împreună cu ceilalți seminariştii ne-am rugat Fericitului Gojdic, patronul Seminarului. După rugăciune a avut loc premierea şi înmânarea cupelor, oficiată de către ÎPS Ján Babjak SJ Arhiepiscop şi Mitropolit de Prešov, iar la sfârşit am închinat cu toţii un pahar de vin şi am participat la o agapă frățească.

Duminică, a treia zi a programului, am participat la Utrenie şi Liturghie după care ne-am deplasat la Lutina, cel mai important centru de pelerinaj al greco-catolicilor slovaci. Prânzul a fost un moment prielnic schimbului de idei cu seminariştii şi formatorii din Prešov. În drum spre casă am vizitat oraşul Kosice, şi impresionanta lui catedrală gotică din secolul XIV.

După aceasta competiţie am rămas nu doar cu o cupă, ci ne-am făcut noi prieteni, am experimentat viaţa unui alt Seminar greco-catolic şi chiar dacă limba ne-a împiedicat în comunicare, rugăciunea ne-a reunit pe toţi şi ne-a făcut să fim o singură voce îndreptată spre Dumnezeu.

Alexandru Farc

Galerie media (29)

2011-11-20