Home / Stiri

ŞTIRI

Calea Crucii - o rugăciune specifică Postului Mare

Marți, 21 Martie 2017, seminariștii Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi, Vasile, Grigore și Ioan” au participat la Calea Crucii săvârșită în Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, de către părintele rector, Anton Vasile Cioba. Alături de ei a participat și PSS Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea Mare.

Calea Crucii se face, în mod special, în timpul Postului Mare, amintind de patimile și moartea care vor duce la învierea Domnului și Mântuitorului nostru Isus Hristos. Imaginea Crucii este foarte importantă în perioada postului mare, amintind oamenilor că fără cruce nu se poate ajunge la înviere. Crucea are două dimensiuni: una pe verticală, care reprezintă raportul nostru cu Dumnezeu și una pe orizontală, care reprezintă raportul nostru cu aproapele. Nu întâmplător crucea este numită în textele liturgice bizantine „de viață făcătoare”. Prin moartea lui Hristos pe această cruce, omenirea a primit viața pe care protopărinții Adam și Eva au pierdut- o. Prin moartea noului Adam, Isus Hristos, se deschid porțile raiului închise de păcatul primului om. De asemnea, Duminica Sfintei Cruci marchează și înjumătățirea Sfântului și Marelui Post, când reactualizăm jertfa răscumpărătoare, și totodată, trecerea de la omul vechi la omul nou, de la noapte la zi, de la moarte la viață.

Sfânta Cruce este cel mai bun mijloc de apărare, în timpul postului, de atacurile diavolului asupra noastră. Prin cruce, diavolul își amintește că lupta sa este pierdută și că soarta lui este deja hotărâtă. Astfel, în cruce, creștinul trebuie să vadă cea mai puternică armă împotriva diavolului. Din trupul lui Hristos, răstignit pe cruce, a țâșnit sânge și apă, semn al Euharistiei, care este Noul Legământ; așadar, putem spune cu tărie că puterea vindecătoare a crucii face parte din misterul central al credinței noastre - fără cruce, nu puteam primi mântuirea.

Baidoc Claudiu

An II

Galerie media (5)

2017-03-21